ΥΠΕΝ: ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Μπαράζ» προσλήψεων με εκατοντάδες νέες θέσεις, φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, οι οποίες αφορούν στη Δασική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων του ΥΠΕΝ και στελεχών του Μεγάρου Μουσικής, συζήτησαν σε ευρεία σύσκεψη το σύνολο των πολιτικών του υπουργείου Ενέργειας, την εξέλιξη τους μέχρι σήμερα, καθώς και όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που χρήζουν διευθέτησης.

Σε μία νέα νομοθετική πρόταση αναμένεται να καταλήξει το σύνολο των προτάσεων και των νέων παρεμβάσεων, που θα επεξεργαστούν οι επικεφαλής των αρμόδιων τομέων του ΥΠΕΝ. Η εν λόγω πρόταση θα συμπεριλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.

Η κλιματική κρίση και η ανάγκη για σημαντικές παρεμβάσεις, έφερε στο επίκεντρο θέματα για την προστασία των δασών, τη διαχείριση των νερών και την προστασία από πλημμύρες, καθώς και την πολιτική στην αγορά ενέργειας στην περίπτωση ανόδου των τιμών.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο είναι ο εκσυγχρονισμός της δασικής υπηρεσίας, η αντιπλημμυρική προστασία και η αντιπλημμυρική ανθεκτικότητα, αλλά και η επίσπευση και επέκταση της ενεργειακής μετάβασης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει τη διαμόρφωση νέων εργαλείων για τη θωράκιση της χώρας κατά των δασικών πυρκαγιών, μια απειλή που αυξάνεται γεωμετρικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Έμφαση στη Δασική Υπηρεσία

Σύμφωνα με όλα όσα ειπώθηκαν, αναμένεται να δοθεί έμφαση στη Δασική Υπηρεσία η οποία πρόκειται να ενισχυθεί με εκατοντάδες προσλήψεις. 

Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το υπουργείο επεξεργάζεται μία πληθώρα κινήτρων με τη δημιουργία μίας νέας αγοράς πιστοποιημένης βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων.

Απώτερος σκοπός είναι να πετύχει ταυτόχρονα η βελτίωση και η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των μέτρων αντιπυρικής πρόληψης στα ελληνικά δάση.

Τέλος, αξιοποιώντας τα δασικά οικοσυστήματα, θα προκύψει μία νέα αγορά που θα παρέχει διαθέσιμους πόρους για την προστασία των δασών, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτείται, ενώ θα αφορά τους οικονομικά και ενεργειακά ευάλωτους.

Ωστόσο το υπουργείο φέρει προβληματισμούς, σχετικά με την αποδοτικότητα των μηχανισμών που λειτουργούν σήμερα, με αποτέλεσμα να διερευνώνται νέες δυνατότητες.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από Imerisia.gr, 30/9/2023]