Την άμεση εκταμίευση κοινοτικών πόρων, για την αποκατάσταση βασικών υποδομών που καταγράφηκαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και fast track διαδικασίες για εγκρίσεις σε ΕΣΠΑ και ταμείο ανάκαμψης, θα ζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, από την πρόεδρο της Commission κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνάντηση που έχουν στο Στρασβούργο.
Πρώτος στόχος της Αθήνας, είναι να εξασφαλιστούν άμεσα πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει συσταθεί εδώ και 20 χρόνια ως ένα κεφάλαιο στο οποίο προσφεύγουν για άμεση συνδρομή τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει ευεργετηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα με πόρους συνολικού ύψους 160,4 εκατ. ευρώ για διάφορες φυσικές καταστροφές.
Φέτος, η Ελλάδα είχε δύο ειδών φυσικές καταστροφές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πρωτοφανείς”. Τις μέγα – πυρκαγιές σε Έβρο και Ρόδο και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το αίτημα θα είναι να υπάρχει μια ανάλογη συνδρομή και από το συγκεκριμένο Ταμείο. Ωστόσο για φέτος, το Ταμείο που έχει ένα συνολικό κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ είχε πολλούς δικαιούχους. Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι όταν ρωτήθηκε χθες για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας είπε ότι το ταμείο μπορεί να συνδράμει “λιγότερο για φέτος και περισσότερο για τα επόμενα χρόνια” σημειώνοντας ότι για φέτος το ταμείο θα πρέπει να καλύψει φυσικές καταστροφές σε Βέλγιο, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία.
Αναθεώρηση ΕΣΠΑ 2021 – 2027
Παράλληλα, η Ελλάδα θα ζητήσει την ανακατανομή πόρων και την ενεργοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την αύξηση της απασχόληση με συνολικό προϋπολογισμό 4,16 δισ. ευρώ. Επίσης θα ζητηθεί η ταχεία ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ και του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Βεβαίως, και από πλευράς της Ελλάδας το σύστημα θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα με κοινοτικούς πόρους.
Παράλληλα, θα ζητηθεί ανακατανομή των πόρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να βοηθηθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές.
Όλα αυτά, θα δώσουν ένα ευρύ πλέγμα επιλογών για την άμεση ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων που είδαν να καταστρέφονται σπίτια, εμπορικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, από φωτιές και πλημμύρες
Αναθεώρηση του ΤΑΑ
Λόγω των συνθηκών, η Αθήνα ζητά επιπλέον την… αναθεώρηση της πρότασης που έστειλε πρόσφατα στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Είναι σαφές, ότι στα έργα που θα προστεθούν στο πρόγραμμα είναι περισσότερα και πιο σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για την υπόλοιπη χώρα. Επίσης, επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας “ΑΙΓΙΣ” που υλοποιείται με χρήματα του ΤΑΑ, του ΕΣΠΑ 2021- 2027 αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν σε μέσα, υποδομές και εκπαίδευση για την πολιτική προστασία, ώστε να ενισχυθεί και ο τομέας της πρόληψης φυσικών καταστροφών, από την κλιματική κρίση.
Αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά, το βάρος θα πέσει στη δημόσια διοίκηση να προετοιμάσει στο ελάχιστο δυνατό χρόνο τα έργα που θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 12/9/2023]