ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός, στην ατζέντα της Συνόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Λευκωσία προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στόχος και των τριών πλευρών είναι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας η οποία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι η ασφάλεια, η άμυνα, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η κλιματική κρίση και ο τουρισμός.

Όπως σημειώνουν συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου αλλά και των διμερών επαφών που θα έχει, αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και η συνεργασία του τριμερούς σχήματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κύπρο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 του μήνα.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πυρετώδεις συσκέψεις, κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις παροχές που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, σε μία περίοδο που η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά.

Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, όπως εξάλλου δημοσιοποίησε και ο ίδιος μέσω σχετικής ανάρτησης που έκανε την Κυριακή το πρωί (3/9) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι να κάνει η κυβέρνηση «το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους.»

Αυτό σημαίνει στοχευμένα μέτρα, με έμφαση στην στήριξη συγκεκριμένων ομάδων πολιτών όπως είναι οι πυρόπληκτοι αλλά και αυτοί με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Πέρα από το θέμα των παροχών όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη επιτάχυνσης μεγάλων μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα της κοινωνίας και να επιλύσει προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ήδη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι δράσεις που δρομολογούνται για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, το σχέδιο για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η προμήθεια νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν», σημείωσε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του μέσω Facebook πρωθυπουργός και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να κινηθεί η κυβέρνηση.

(Φωτό: EUROKINISSI)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Πάνου Τουμάση, 4/9/2023]