Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ

Τα μέταλλα και τα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, παρόλο που η εξορυκτική βιομηχανία διαθέτει αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών προς αξιοποίηση, αντιμετωπίζει μια ανησυχητική έλλειψη νέων εξειδικευμένων εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση των εταιρειών της αλυσίδας αξίας της.

Σε περιοχές όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, τόσο η εγγραφή όσο και η αποφοίτηση από πανεπιστημιακά προγράμματα που σχετίζονται με τη μηχανική της εξόρυξης έχει παρουσιάσει πτωτικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό προστίθεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξορυκτικές εταιρείες, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο, Παράλληλα, πολλά έθνη θεωρούν την επάρκεια ορυκτών πρώτων υλών εθνικό ζήτημα ασφάλειας, ενώ και οι εμπλεκόμενοι στην αξιακή αλυσίδα των μετάλλων προσπαθούν να διασφαλίσουν τη μελλοντική ασφάλεια στα επίπεδα προσφοράς.

Λιγότεροι φοιτητές θέλουν να γίνουν γεωλόγοι ή μεταλλειολόγοι μηχανικοί, εν μέρει λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει στην κοινωνία η εξόρυξη σε σχέση με τη ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Αυτή η τάση αφήνει τον εξορυκτικό κλάδο με ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό και τον αναγκάζει να αντλεί εργαζομένους εκτός της παραδοσιακής δεξαμενής εργαζομένων (πανεπιστήμια) αλλά από προγράμματα μαθητείας και επιμόρφωσης.

«Υπήρξε μια χαμένη δεκαετία σε ανθρώπους που δεν επέλεξαν τις ειδικότητες του γεωλόγου και του μεταλλειολόγου μηχανικού, με συνέπεια να είμαστε σε ένα σημείο όπου η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού γίνεται ολοένα και πιο εμφανής», λέει η Alison Allen, αναπληρώτρια CEO της Wardell Armstrong, μιας συμβουλευτικής για τον εξορυκτικό τομέα με έδρα το  Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν πολύ λίγοι απόφοιτοι για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες».

Το μειωμένο ενδιαφέρον είναι ξεκάθαρο σε μερικές από τις βασικές περιοχές εξόρυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Colorado School of Mines, οι συνολικές εγγραφές στους τομείς της γεωφυσικής, της γεωλογίας και της μηχανικής μεταλλείων σε προπτυχιακό επίπεδο, ήταν χαμηλότερες κατά 35% από ό,τι μια δεκαετία πριν. Στον Καναδά, οι πτυχιούχοι μεταλλειολόγοι και μηχανικοί ορυκτών πόρων μειώθηκαν κατά 30% μεταξύ 2016 και 2020 σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται στο διάσημο Camborne School of Mines του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα παραδοσιακά σημαντικό σχολείο ανάδειξης νέων ταλέντων για την παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία. Ο αριθμός των φοιτητών που αποφοιτούν ως μηχανικοί στους τομείς της εξόρυξης, μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τις νέες εγγραφές να έχουν σταματήσει από το 2020. Η σχολή, το 2023, ανακοίνωσε νέα προγράμματα επιμόρφωσης για ήδη εργαζόμενους στον εξορυκτικό τομέα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξόρυξη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση για να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης. Σύμφωνα με τον Rhys Morgan, από το Royal Academy of Engineering,: «Περίπου το 80% των 1.250 εγγεγραμμένων μεταλλειολόγων μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άνω των 50 ετών και το 40% είναι τουλάχιστον 60 ετών».  

Παρομοίως στην Αμερική, «Υπάρχουν ήδη μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην εξορυκτική βιομηχανία, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις κόστους», δήλωσε τον Ιούνιο ο Walter Copan από το Colorado School of Mines.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 11/9/2023]