Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΔΕΘ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Δύο εικοσιτετράωρα πριν το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την πρωθυπουργική ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” το νέο πλήγμα που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, αυτή τη φορά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας, αναχωρεί αύριο για την επίσκεψή του στον Έβρο. Η παρουσία του στις περιοχές, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφικών πύρινων μετώπων, πέρα από τις συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα εμπεριέχει και μία σειρά από ανακοινώσεις για άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στις πληγείσες περιοχές των νομών της Θεσσαλίας, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση, ότι αυτό που προέχει, στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών.

Στην πρώτη γραμμή η Πολιτική Προστασία.

“Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης. Αυτό θα κάνουμε και αυτό απαιτεί, θα το ξαναπώ, μια συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική Κυβέρνηση, η οποία προφανώς δίνει την βασική κατεύθυνση, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και με μεγάλη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών, διότι πια, φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα”.

Με αυτήν την αποστροφή του, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε, ουσιαστικά, το πλαίσιο των κινήσεων που θα προτάξει το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η πρωθυπουργική φράση “η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που αφορά στο μέλλον, αλλά στο παρόν” δίνει τον τόνο ενός σημαντικού μοτίβου επάνω στο οποίο θα κινηθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης”. Μία ομιλία, το…DNA της οποίας θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατάει στην πρώτη γραμμή τις αλλαγές στο κράτος, τις μεταρρυθμίσεις, τη “μάχη” με τις παθογένειες ετών, αλλά και την επόμενη ημέρα της Πολιτικής Προστασίας, με στόχο αυτή να ανταποκρίνεται στις μεγάλες αλλαγές της κλιματικής κρίσης. Το πλάνο για την Πολιτική Προστασία θα περιλαμβάνει:

  • Την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.
  • Την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
  • Το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δις ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair).
  • Την προμήθεια 1800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Την ενίσχυση υποδομής της Υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας. Την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και την πρόληψη πιθανών σοβαρών βλαβών.
  • – Την αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η   βελτίωση της ποιότητας των προγνώσεων καιρού.

Πέρα από την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, πέρα από τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση, στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως οι αλλαγές στην Υγεία και στην Παιδεία και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Τομείς, δηλαδή, που κυριάρχησαν τόσο στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσο και στις τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 7/9/2023]