ΠΩΣ Η MYTILINEOS ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ «ΠΑΙΚΤΗΣ» ΔΙΕΘΝΩΣ (ΚΑΙ) ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Για μια χώρα που έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, έχοντας καταστεί μια οικονομία υπηρεσιών και μεταποίησης, το γεγονός ότι η εταιρεία Mytilineos «επαναπατρίζει» μετοχικά μια σημαντική βιομηχανία ορυκτού πλούτου, όπως είναι η Imerys Βωξίτες, είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Την ίδια ώρα, πολλαπλά είναι τα οφέλη για την ίδια τη Mytilineos η οποία συνεχίζει το εντυπωσιακό κρεσέντο των σημαντικών και στοχευμένων εξαγορών, αλλάζοντας ταχύτατα επίπεδα και «πίστες» τα τελευταία χρόνια.

Η στρατηγική εξαγορά της Imerys Βωξίτες έρχεται λίγους μήνες μετά από την εξαιρετικά κολακευτική εξέλιξη – για μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα όπως η Ελλάδα – όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Mytilineos να γίνει στην ουσία ηγέτης στην Ευρώπη και να παράγει το στρατηγικό μέταλλο γάλλιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γάλλιου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Έτσι, μέσω της εξαγοράς της Imerys Βωξίτες, η Mytilineos καθίσταται από τους μεγάλους παίκτες διεθνώς στο χώρο των μετάλλων, βάζοντας τη χώρα μας μέσα στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας (παράγεται από το Βωξίτη) παγκοσμίως. Εξέλιξη που για μια Ελλάδα που αναζητά εναγωνίως εμπλουτισμό του παραγωγικού της μοντέλου, διευρύνοντας τη γκάμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, είναι εξαιρετικά θετική.

Γιγαντώνεται ο κλάδος μεταλλουργίας της ΜΥΤΙΛ

Η συμφωνία που πλέον «κλείδωσε», φορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η εισηγμένη ενισχύει σημαντικά τον κλάδο Μεταλλουργίας, καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη.

Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη μητρική Mytilineos ΑΕ, αλλά σε δεύτερο στάδιο, η Imerys Bωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργιών.

Έτσι, καθετοποιείται και στον τομέα της μεταλλουργίας ο όμιλος Mytilineos, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Mytilineos για τη νέα εξαγορά και την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου, στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την «Πράσινη» Μετάβαση.

Πυλώνας της ελληνικής βιομηχανίας, το Αλουμίνιον της Ελλάδος διαθέτει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1,2 εκατ. τόνων βωξίτη (ποσότητα η οποία θα αυξηθεί σημαντικά μετά από αυτή την εξαγορά και τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν), 865.000 ΜΤ Αλουμίνας διαφόρων ποιοτήτων, 190.000 ΜΤ πρωτόχυτου Αλουμινίου Προστιθέμενης Αξίας (Value Added Products – VAPs) και 50.000 ΜΤ ανακυκλωμένο Αλουμίνιο σε μπιγιέτες (επίσης VAP).

Επιπλέον, με την ορθή διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, μέσω επενδύσεων και πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατορθώνει να μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής του δραστηριότητας και δημιουργεί επιπλέον αξία, μέσω παραγωγής σπάνιων γαιών, όπως λ.χ. όπως το σκάνδιο και βεβαίως το γάλλιο, υλικά που υπάρχουν στους κατεξοχήν εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικούς βωξίτες.

Σημειώνεται, ότι το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται σταθερά στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους.

Δηλώσεις Ευάγγελου Μυτιληναίου

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφορικά με τη συμφωνία δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η βιομηχανία αλουμινίου και αλουμίνας εισέρχεται σε μία περίοδο προσανατολισμένη σε μακροχρόνια ανάπτυξη, που σε συνάρτηση με την νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας που σχεδιάζουμε, δύναται να επεκτείνει την ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα σε 1.250.000 τόνους ένυδρης αλουμίνας.

Η επένδυση αυτή θα καταστήσει το Αλουμίνιον της Ελλάδος ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, εδραιώνοντας την θέση του διεθνώς, ενώ ταυτόχρονα, οι επενδύσεις μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Δελφοί-Δίστομον, η ΕΠΑΛΜΕ και πλέον η νέα δραστηριότητά μας Imerys Βωξίτες, συνθέτουν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα Μεταλλουργίας στον κόσμο και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, μιας και η παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας αποτελούν τον δεύτερο πιο εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας.

Η εξαγορά

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθεί τίμημα 10 εκατ. ευρώ στην Imerys, ενώ η Mytilineos θα έχει την υποχρέωση να προμηθεύει με συγκεκριμένες ποσότητες βωξίτη την γαλλική εταιρεία για μια τετραετία. Συνάμα, η Mytilineos θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου για έρευνα και για ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού.

Πως σχολιάζουν Morgan Stanley και Citi την εξαγορά

Δύο παγκόσμιου κύρους επενδυτικοί οίκοι, οι Morgan Stanley και Citigroup, εκφράζονται θετικά για τη στρατηγικής σημασίας νέα εξαγορά της Mytilineos, ενώ αμφότερες επιβεβαιώνουν την τιμή – στόχο στα 45 ευρώ για τη μετοχή.

Οι δύο οίκοι επισημαίνουν τα οφέλη της εξαγοράς, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα.

Τονίζουν πως πλέον η ΜΥΤΙΛ διπλασιάζει τα αποθέματά του σε βωξίτη μειώνοντας την εξάρτησή του από το εξωτερικό, ενώ λόγω της επάρκειας σε βωξίτη έρχεται πιο κοντά η πιθανή αύξηση της ετήσιας παραγωγής αλουμίνας από τους 865.000 τόνους στους 1.250.000 τόνους

Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν πως το ορυχείο της Imerys γειτνιάζει με την περιοχή εξόρυξης βωξίτη που ανήκει ήδη στη Mytilineos καθιστώντας έτσι τη συναλλαγή εξαιρετικά συμφέρουσα για την επίτευξη συνεργιών, ενώ ελκυστικό είναι και το τίμημα της συναλλαγής (10 εκατ. ευρώ). Η συμφωνία θα βοηθήσει την επέκταση της παραγωγής  αλουμίνας κατά 50%, καθιστώντας την εταιρεία κορυφαίο εξαγωγέα αλουμίνας στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley αναφέρει πως η συναλλαγή πολλαπλασιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα της Mytilineos, ενδυναμώνοντας την καθετοποίηση της εταιρείας, υποστηρίζεται από τον νόμο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, κατά τον οποίο τονίζεται ο στρατηγικός ρόλος του βωξίτη στην Ευρώπη, ενισχύει  την προοπτική επέκτασης της παραγωγής αλουμίνας αλλά και τις προοπτικές για το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο.

[ΠΗΓΗ: https://energymag.gr/, του Απόστολου Σκουμπούρη, 6/9/2023]