ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ: ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και για την θερμική καταπόνηση. Οι ακραίες θερμοκρασίες φαίνεται να μην πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται το ανθρώπινο σώμα. Η κλιματική κρίση αποκαλύπτει δραματικές συνέπειες και για την δημόσια υγεία.

Με το θερμόμετρο να φτάνει τους 44 βαθμούς την ημέρα και να μην πέφτει κάτω από 30 τη νύχτα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εφιάλτη διαρκείας. Σε Μαϊάμι, Μαδρίτη, Τόκυο και χιλιάδες ακόμη πόλεις δεν μπορούν να ανασάνουν ούτε στη διάρκεια του ύπνου.

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες δουλεύουν ασταμάτητα αλλά έχουν και δυσάρεστες συνέπειες.

Προειδοποιώντας για χιλιάδες θανάτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας χαρακτηρίζει τον καύσωνα «αόρατο δολοφόνο» και εξηγεί γιατί η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας είναι ακόμη πιο σημαντική για την ανθρώπινη ζωή.

«Οι συνεχώς υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, γιατί το σώμα δεν μπορεί συνέλθει από την ζέστη. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες περιπτώσεις καρδιακών προσβολών και θανάτων» προειδοποιεί ο Τζον Ναιρν, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Στην Ιταλία, που περιμένει να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών, ο Ερυθρός Σταυρός τηλεφωνεί σε ηλικιωμένους για να δει αν είναι καλά. Τα νοσοκομεία περιθάλπουν όλο και περισσότερους ασθενείς και οι αρχές προειδοποιούν ακόμη και τον υγιή πληθυσμό να προσέχει.

«Το 10% των εισαγωγών στα επείγοντα σχετίζεται με τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες» επισημαίνει Ιταλός γιατρός.

Οι τουρίστες συνεχίζουν να κατακλύζουν τα μνημεία της Ρώμης, η οποία κατέγραψε νέο τοπικό ρεκόρ 41,8 βαθμών.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 19/7/2023]