ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ – ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΩΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ

Στην αποκατάσταση του σπιτιού όπου έζησε ο Αλέξης Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη προχωρά η διοίκηση του δήμου, καθιστώντας την περιοχή πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες

Αλέξης Ζορμπάς και Νίκος Καζαντζάκης. Δυο άνθρωποι, τους οποίους ένωνε το πάθος για τη ζωή και για το λόγο αυτό υπήρξαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι. Μόνο που ο σπουδαίος συγγραφέας κατάφερε, μέσα και από το ομώνυμο βιβλίο του, να προσδώσει, αν μη τι άλλο, μυθιστορηματικές διαστάσεις στον Ζορμπά, καθιστώντας τον έναν από τους διασημότερους Έλληνες του 20ου αιώνα.

Αυτή η ιστορία, η προσωπικότητα και ο βίος του Ζορμπά θα ξαναζωντανέψουν σύντομα μέσα στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη, το οποίο χάρη στις προσπάθειες και το όραμα της δημοτικής αρχής αποκαθίσταται για να γίνει πολύ σύντομα επισκέψιμο για το κοινό, ως ένα φυσικό και ψηφιακό μουσείο, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Με λίγα λόγια ο δήμος Αριστοτέλη θα αποκτήσει ένα ακόμη τοπόσημο, την οικία του παγκόσμιου Αλέξη Ζορμπά, την οποία η δημοτική αρχή με πρωτοβουλία του δημάρχου Στέλιου Βαλλιάνου, αποφάσισε να αναδείξει ως ιστορικό σημείο, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό μία προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος κ. Βαλλιάνος το σπίτι, όπου έζησε ο Ζορμπάς για 22 ολόκληρα χρόνια, από τα πιο παραγωγικά της ζωής του, ως μεταλλωρύχος και επιχειρηματίας, χρειάζεται άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις για να γίνει επισκέψιμο. «Το διώροφο σπίτι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε καλή κατάσταση και για το λόγο αυτό ο δήμος ανέθεσε σειρά μελετών για τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν και οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Στις εξής περιμένουμε και την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, ενώ έχουμε ήδη καταθέσει αίτημα στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» για τη χρηματοδότηση των έργων» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, προσθέτοντας πως αυτό συνδυάζεται από το γεγονός ότι ο Ζορμπάς σε αυτή εδώ την περιοχή έγινε μεταλλωρύχος.

«Αν βρούμε τα χρήματα ξεκινάμε αύριο»

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξη Ζομρπά, ο δήμαρχος κ. Βαλλιάνος εξήγησε ότι το κόστος είναι μεγάλο, αγγίζοντας τα 300.000 ευρώ, κονδύλια που όπως είπε, ο δήμος αδυνατεί να καλύψει. «Τα έργα αποκατάστασης και του γενικού σχεδιασμού που έχουμε ως δήμος θα τα τρέξουμε, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης από όπου μπορούμε. Και αν το αίτημά μας γίνει δεκτό από την Ελληνικός Χρυσός, ξεκινάμε αύριο κιόλας, αναθέτοντας το έργο σε ανάδοχο εργολάβο» τόνισε ο ίδιος.

Κληθείς να απαντήσει πως ο δήμος Αριστοτέλη έφτασε σε αυτό το στόχο, ο κ. Βαλλιάνος είπε όλα έγιναν με συντονισμένες κινήσεις τα τελευταία χρόνια. «Αποκτήσαμε, με δωρεά, από τους δεκάδες κληρονόμους την οικία Ζορμπά και πρόσφατα με κάλυψη της δαπάνης από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, παραλάβαμε το σύνολο των απαραίτητων μελετών για την ανακαίνιση του οικήματος και την μετατροπή του σε ένα σημείο ιστορικής αναφοράς στον Αλέξη (Γεώργιο) Ζορμπά, με λαογραφικά και ψηφιακά στοιχεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος εκτιμά ότι μπορεί το project αυτό να είναι φιλόδοξο και δαπανηρό, ωστόσο όταν μπει σε τροχιά υλοποίησης θα εκτινάξει την φήμη της περιοχής.

Ο σχεδιασμός για την Οικία Ζορμπά

Στο σπίτι του θρυλικού Ζορμπά, στο Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη, θα δημιουργηθεί ένα σημείο ιστορικής αναφοράς στον Αλέξη – Γιώργο – Ζορμπά όπως τον ήξεραν οι συντοπίτες του, ένα φυσικό και ψηφιακό μουσείο. «Στόχος μας είναι σύντομα να είναι ένα επισκέψιμο σημείο αυτό το σπίτι, όπου θα συνδυάσουμε την ψηφιακή τεχνολογία και την λαογραφία. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σκοπεύουμε να υπάρχει τρισδιάστατη προβολή του ήρωα Ζορμπά, ακόμη και το ολόγραμμά του που θα μιλά στους επισκέπτες για τη ζωή του» ανέφερε ο δήμαρχος.

Επιπλέον το σπίτι – μουσείο, θα έχει ξεναγούς καθημερινά και θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα περάσματα του Αλέξη Ζορμπά.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Φανής Σοβιτσλή, 9/6/2023]