Μετά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν Μάιο και αρχές Ιουνίου, οι κρατήσεις σε μικρά καταλύματα και ενοικιαζόμενα ξεπερνούν πλέον το 80%
Ανεβάζει «στροφές» η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική, καθώς έπειτα από έναν υποτονικό Μάιο και ένα εξίσου υποτονικό πρώτο μισό του Ιουνίου, εξαιτίας, κυρίως, των κακών καιρικών συνθηκών, εδώ και λίγες ημέρες η εικόνα άλλαξε και οι κρατήσεις αυξήθηκαν. Μικρά και προσιτά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια παρουσιάζουν πληρότητες πάνω από 85% ήδη για την υψηλή σεζόν μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου κλάδου είναι ότι, αν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, φέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδανικό και για πληρότητες αλλά και για τζίρους. Πάντως κάποιες αλλαγές παρατηρούνται σε ότι αφορά τις εθνικότητες που επισκέπτονται την περιοχή.
Ο καλός καιρός φέρνει χαμόγελα
«Η κίνηση είναι σίγουρα καλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες», όπως λέει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης. Αν και η πρόβλεψη για το προσεχές Σαββατοκύριακο δίνει βροχές, εντούτοις οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι από εδώ και πέρα θα έρθει επιτέλους το καλοκαίρι, κάτι που θα βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις να δουλέψουν.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες φαίνεται ότι πάνε καλά αλλά για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, δεν κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπήρχαν τον χειμώνα με βάση τις προκρατήσεις και το ενδιαφέρον που εκδηλωνόταν για την περιοχή στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν οι τοπικοί φορείς του τουρισμού.
«Δυστυχώς ο Μάιος δεν πήγε καλά λόγω των καιρικών συνθηκών. Σίγουρα θα πάμε πολύ καλύτερα Ιούλιο και Αύγουστο και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει στην «ουρά» της σεζόν από Σεπτέμβριο», όπως τονίζει. Βέβαια στο τέλος της σεζόν, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες αποτελούν και πάλι ένα στοίχημα για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Βαλκάνιοι αλλά και δυτικοευρωπαίοι προτιμούν τη Χαλκιδική, όμως αυτό που επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού είναι ότι παρατηρείται πως ακόμη και οι δυτικοευρωπαίοι και οι βορειοευρωπαίοι φαίνεται ότι δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης και έχουν αρχίσει να μειώνουν τις ημέρες διακοπών ή να αναζητούν φθηνότερους προορισμούς. Αυτό διαφαίνεται και σε νησιωτικούς προορισμούς που κατά κύριο λόγο έχουν επισκέπτες από αυτές τις περιοχές.
Οι επισκέψεις μέχρι τώρα στη Χαλκιδική δεν περιορίζονταν σε τριήμερα, αλλά ήταν διάρκειας και επτά ημερών, ωστόσο σημειώθηκαν και κάποιες ακυρώσεις όπως για παράδειγμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε «χάθηκαν» και έλληνες επισκέπτες λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, που ήταν στην ουσία το πρώτο με κλειστά σχολεία. Αλλά και το προσεχές Σαββατοκύριακο δεν πήγε, με βάση τις προκρατήσεις, όπως ανέμενε ο τουριστικός κόσμος.
Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Κουφίδης τονίζει ότι όλα είναι προσφορά και ζήτηση, προσθέτοντας ότι ευτυχώς στη Χαλκιδική υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων σε όλες τις κατηγορίες, καταλύματα, εστίαση κλπ.
«Προσπαθούν οι επιχειρήσεις να κρατηθούν, όλα θα εξαρτηθούν, όπως είπα και προηγουμένως από το πώς θα κινηθεί τουριστικά η περιοχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια – Εκτιμήσεις για ένα καλύτερο καλοκαίρι φέτος
«Μέχρι και πριν λίγες ημέρες τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα καλά. Ήμασταν γύρω στο 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι, λόγω καιρού», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, περιγράφοντας την εικόνα που επικράτησε τον Μάιο και το πρώτο εικοσαήμερο περίπου του Ιουνίου. Οι αγορές που στήριζαν τη συγκεκριμένη περίοδο τα καταλύματα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Βουλγαρία και η Γερμανία. Για τη Γερμανία, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι φαίνεται ότι φέτος είναι αρκετά πιεσμένη οικονομικά και εκτιμάται ότι θα έχουμε πολύ λιγότερους επισκέπτες, ενώ σε ότι αφορά τους Βούλγαρους, προχώρησαν σε αρκετές ακυρώσεις εξαιτίας των βροχών. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πληρότητες να μην ξεπερνούν το 30-40%. Όμως από αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε και κυρίως από αύριο, τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρουσιάζουν πληρότητα πάνω από 80%, ενώ πάρα πολλοί συνάδελφοι δηλώνουν ότι από αύριο είναι γεμάτοι. Άρα από εδώ και πέρα όσον αφορά τα προσιτά, μεσαία τουριστικά καταλύματα, οι πληρότητες κινούνται πάνω από 85%-90% ήδη από τώρα και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Σε κάποια καταλύματα που είναι λίγο πιο ακριβά, οι πληρότητες μέχρι τώρα κινούνται στο 60%, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι σιγά σιγά θα αυξηθούν», αναφέρει ο ίδιος.
«Συνολικά έχουμε την αίσθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο σε σχέση με άλλα, αν δεν προκύψει κάτι», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ και οι τζίροι αναμένονται μεγαλύτεροι από πέρυσι.
Αλλαγές στην κατανομή των εθνικοτήτων – Υψηλά ποσοστά Ρουμάνων
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούνται σε σχέση με πέρυσι έχουν να κάνουν με το μείγμα των αλλοδαπών τουριστών. Ποσοστό γύρω στο 75-80% των προκρατήσεων και κρατήσεων φέτος είναι από τη Ρουμανία, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη αγορά ήταν γύρω στο 30% και μαζί με την αγορά της Σερβίας κάλυπταν το 70%. Οι φορείς τουρισμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς οι Ρουμάνοι είναι πελάτες που, σε μεγάλο ποσοστό, ξοδεύουν και στην εστίαση της περιοχής.
Επίσης επανήλθε η αγορά της Ιταλίας με διψήφιο μάλιστα ποσοστό, πάνω από 10%. Ο κ. Παπαϊωάνου λέει ότι η Χαλκιδική και η Ελλάδα είναι ο φθηνότερος προορισμός στη Μεσόγειο.
«Για τον Ιταλό είναι πιο φθηνό να πάει διακοπές στη Χαλκιδική, το ίδιο ακόμα και για τον Ισπανό. Δειλά-δειλά βλέπουμε και κάποιους Ισπανούς. Ενώ έχουμε και ελάχιστους Τούρκους που ισχυρίζονται ότι και σε σχέση με την Τουρκία είμαστε πιο φθηνοί όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές», λέει ο κ. Παπαΐωάννου.
Επανήλθαν επίσης από πέρυσι, μετά το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου από Ρώσους και Ουκρανούς , κάποιες παλιές αγορές κυρίως γερμανόφωνοι ή Γερμανοί σε ενοικιαζόμενα και κάποιοι ελάχιστοι αυστριακοί.
«Αν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, έχω την αίσθηση ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδανικό. Κυρίως για εμάς τα μικρά τουριστικά καταλύματα η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
«Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού
Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στη Χαλκιδική υπάρχει αυτήν την στιγμή πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με κενά να υπάρχουν παντού και σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στον επισιτισμό, σε εστιατόρια, σε καταστήματα τουριστικών ειδών, σε σούπερ μάρκετ κλπ. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο μαζί με τα αυξημένα έξοδα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη πάντως οι επιχειρήσεις με βάση και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς ήταν πιο προετοιμασμένες. Κάποιες επιχειρήσεις που από νωρίς, ήδη από το χειμώνα, έδωσαν έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες που ακόμη «ψάχνονται» και μάλιστα έντονα. «Όλα έχουν να κάνουν και με τη δουλειά που έχουν οι επιχειρήσεις», τονίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, αναφέρει ότι στο 30% των ενοικιαζομένων δωματίων που μέχρι πέρυσι είχαν προσωπικό πλέον τις δουλειές στις οποίες υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όπως καθαρίστριες, τις κάνουν οι ίδιες οι οικογένειες που διαχειρίζονται τα καταλύματα. Εξάλλου ο κλάδος αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις απασχολούν και κάποιον υπάλληλο για τον καθαρισμό κυρίως. Φέτος όσοι είχαν δυο έχουν έναν υπάλληλο και πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να έχουν το ίδιο προσωπικό με πέρυσι.
Φαίνεται πως ο κόσμος δεν επιλέγει πλέον την εποχική εργασία, παρότι οι αμοιβές είναι πιο υψηλές, όπως λέει ο κ. Παπαΐωάννου. Ο κόσμος προτιμά να έχει 12μηνη απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν καλά φέτος και θα μπουν χρήματα στα ταμεία τους ώστε να καλύψουν άνετα τις υποχρεώσεις τους. Αν δε ο καιρός διατηρηθεί καλός και τον Σεπτέμβριο, πιθανόν να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο με τις συνεχόμενες ημέρες βροχής.
Τέλος αναφορικά με τις τιμές ο κ. Παπαΐωάννου αναφέρει ότι σε κάποιες επιχειρήσεις είναι γύρω στο 10-15% επάνω σε σχέση με πέρυσι, με την αγωνία του αυξημένου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αλλά και ως απόρροια της αύξησης του κόστους σε τομείς όπως το πλύσιμο του ιματισμού, των καθαριστικών κλπ. Υπάρχουν όμως και αρκετές επιχειρήσεις που μετά τις περσινές αυξήσεις διατήρησαν τον ίδιο τιμοκατάλογο με το 2022.
Για το θέμα του νερού
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του νερού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Κουφίδης τονίζει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από όλους τους φορείς, κυρίως από τους δήμους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με το νερό το καλοκαίρι στην περιοχή.
Σε ότι αφορά εξάλλου το φράγμα Χαβριά, υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για ΣΔΙΤ βγήκε άγονος ενώ υπήρξε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χαλκιδική.
«Υπάρχει και μια διαχρονική εκκρεμότητα την οποία έχω δεσμευτεί ότι θα λύσουμε: το φράγμα του Χαβρία θα γίνει πράξη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια προσωπική μου δέσμευση, ένα έργο εθνικής εμβέλειας το οποίο θα γίνει με σύμπραξη δημοτικού και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι θα μπει μπροστά αυτό το σημαντικό έργο «και πιστεύω ότι μια για πάντα θα μπορέσουμε να λύσουμε τα ζητήματα της άρδευσης της κεντρικής Χαλκιδικής, αλλά να αποτρέψουμε και μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα».
[ΠΗΓΗ: https://www.typosthes.gr/, της Μαρίας Κουζούφη, 23/6/2023]