ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 50% Ο ΜΑΙΟΣ- ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

Σε ρυθμούς καλοκαιριού βαδίζει σιγά σιγά η Χαλκιδική, με τη σεζόν να ξεκινάει σταδιακά, ήδη από τον Απρίλιο και έως το τέλος του μήνα να ανοίγει το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι πληρότητες για το Μάιο κινούνται στο 50% – 60% ενώ τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 10%.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της φουλ σεζόν για τη Χαλκιδική, όπου μέχρι τέλος του μήνα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες, είτε μικρότερα καταλύματα αλλά και εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, beach bars κτλ.

Μέχρι στιγμής, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το 40% των ξενοδοχειακών μονάδων ενώ από σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου, προστίθεται ένα επιπλέον 10%. «Έως το τέλος του μήνα θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους τα ξενοδοχεία, τα δε μηνύματα για τη φετινή σεζόν δείχνουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής ροής στο νομό και θα είναι καλύτερα από πέρυσι» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς.

Βρετανοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο νομό, ενώ και οι Αυστριακοί μέσα στον Απρίλιο τόνωσαν την οικονομία του τόπου, με την διαμονή τους μέσω του προγράμματος «Senioren Reisen» που υλοποιείται για τρίτη φορά και υποδέχεται συνταξιούχους από Αυστρία στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.

Πρόσφατα, μάλιστα, μόλις την περασμένη Δευτέρα 15 Μαΐου, ξεκίνησε και το φεστιβάλ γαστρονομίας και πολιτισμού του Δήμου Αριστοτέλη KOUZINA, το οποίο χωρίζεται σε πέντε εβδομαδιαίες γαστρονομικές θεματικές ενότητες ενώ για πρώτη φορά εντάσσει στις δραστηριότητές του γιορτές αφιερωμένες στα έργα του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, αναβιώνοντας «ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ» των ελληνιστικών χρόνων. Πολιτιστικό θέμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς είναι «η πορεία του Μεγαλέξανδρου στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι η γαστρονομική γιορτή KOUZINA με επικεφαλή σεφ την Ντίνα Νικολάου, ξεκίνησε από το Νεοχώρι και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, στην Ιερισσό. Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός της φετινής διοργάνωσης είναι η Πορτογαλία.

Ανοιχτά όλα στην Ουρανούπολη

Η Ουρανούπολη είναι η πύλη για το Άγιο Όρος, η οποία πέρυσι από την έναρξη της ρωσο – ουκρανικής εμπλοκής, κατά κύριο λόγο τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, η τοπική της οικονομία είχε βιώσει ολική καταστροφή.

Στη συνέχεια η εικόνα βελτιώθηκε, η σεζόν κύλησε ομαλά ενώ και φέτος, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα είναι μια καλή χρονιά, και μάλιστα καλύτερη από πέρυσι. Η αστάθεια που δημιουργήθηκε από την έλλειψη Ρώσων και Ουκρανών όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μιχάλης Λεμονιάδης έχει ομαλοποιηθεί. «Καλύφθηκαν τα κενά από άλλες εθνικότητες, από Ρουμάνους, Μολδαβούς, Σέρβους, Βούλγαρους» σχολιάζει ο κ. Λεμονιάδης.

Από αρχές Απριλίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους κάποιες μονάδες στην περιοχή ενώ μια τονωτική ‘ένεση’ ήταν και η εμφάνιση των Αυστριακών συνταξιούχων. «Οι κρατήσεις για φέτος πάνε καλύτερα σε σχέση με το 2022, λείπει μεν η Ρωσική αγορά όπου για εμάς απορροφούσε το 12%, ωστόσο αντικαταστάθηκε από νέες αγορές, Αγγλία, Σκανδιναβία, Βέλγιο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Ντίνος Τορνιβούκας ξενοδόχος στην Ουρανούπολη και τη Θεσσαλονίκη και αντιπρόεδρος της ΕΞΘ.

Ο Μάιος, όπως ο ίδιος δηλώνει, κινείται στο 55% – 60%, «δεν είναι τόσο δυνατός» σχολιάζει, ενώ σ’ ότι αφορά το σύνολο της σεζόν «θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 10%» υπογραμμίζει ο κ. Τορνιβούκας. Βασικές αγορές για τις δικές του ξενοδοχειακές μονάδες στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής (5άστερο ξενοδοχείο που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’70 και αυτόνομες βίλες) είναι η βρετανική, η γερμανική, τα Βαλκάνια αλλά και η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Γαλλία. «Συνολικά έχουμε πελάτες από 12 διαφορετικές εθνικότητες» αναφέρει ο κ. Τορνιβούκας. Σ’ ότι αφορά τους Έλληνες, πέρυσι, όπως προσθέτει, έδειξαν αυξητική τάση σε σχέση και με το 2019 και η κίνηση για την ελληνική αγορά ξεκινάει από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Στην Αμμουλιανή

Και στην κοντινή Αμμουλιανή, το νησάκι στην τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής, που συνδέεται με το πορθμείο της Τρυπητής και απέχει μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από τη στεριά, μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ανοίξει και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ενώ τα μικρά καταλύματα λειτουργούν ήδη από το Πάσχα. «Το στοίχημα για εμάς είναι να ενισχύσουμε το Μάιο, από 10 Ιουνίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου, έχουμε πολλές καλές πληρότητες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Νικήτας Μαρτιγάκης πρόεδρος Επαγγελματιών Αμμουλιανής.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 19,5,2023]