ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 60% ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΙΑΣ – ΟΙ ΛΟΓΟΙ

Μειωμένη από 60% και άνω υπολογίζεται η φετινή παραγωγή της πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με τον πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου Γιάννη Κουφίδη να επισημαίνει στο ThessToday.gr, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο επιζήμιες τόσο για τον πρωτογενή όσο και για τον δευτερογενή τομέα.

Αν και το πραγματικό ποσοστό της φετινής παραγωγής θα κριθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες στις πρώιμες και όψιμες περιοχές, ο κ. Κουφίδης ανέφερε ότι η τρέχουσα χρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς και για τους 3.000 με 3.500 ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, συγκριτικά με το 2022 που συγκεντρώθηκαν 160.000 τόνοι. «Οι αλλαγές λόγω των καιρικών συνθηκών επηρεάζουν αρνητικά πλέον την παραγωγή. Βρισκόμαστε στην περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης της ελιάς αλλά ο άνυδρος και ζεστός χειμώνας μαζί με την κρύα και βροχερή άνοιξη που διανύουμε, επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις για την συγκομιδή που γίνεται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με τον ίδιο να απεύχεται ένα πιθανό χαλάζι που θα καταστρέψει τις καλλιέργειες.

«Θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ»

Πάνω από το 90% της παραγωγής της πράσινης ελιάς, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, διατίθεται στο εξωτερικό, ενώ η φετινή μείωση μεταφράζεται σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Χαλκιδικής αλλά και σε πτώση του ΑΕΠ του νομού. «Υπάρχουν κτήματα αυτήν τη στιγμή που θα μείνουν ακαλλιέργητα και δεν θα γίνει η συγκομιδή. Είμαστε σε αναμονή για την ολοκλήρωση της καρποφορίας, ώστε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή αλλά και τα μεταποιητικά εργοστάσια», σημείωσε στο ThessToday.gr o κ. Κουφίδης.

Οι ανάγκες για εργάτες γης

Οι πρώτοι εργάτες γης από την Αλβανία βρίσκονται ήδη στη Χαλκιδική όπως και κάθε χρόνο, ενώ από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία για την πρόσκληση από τρίτες χώρες, αναμένονται να φτάσουν στην περιοχή και οι έκτακτοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Ωστόσο, όπως επισήμανε στο ThessToday.gr o κ. Κουφίδης, οι φετινές ανάγκες για εργατικά χέρια είναι λιγότερες σε σχέση με το 2022 (σ.σ. πάνω από 7.000 προσκλήσεις) λόγω της μειωμένης παραγωγής της ελιάς.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των εργατών χρειάζεται κυρίως την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, δηλαδή τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Θα χρειαστούμε και φέτος εργατικά χέρια αλλά η εξέλιξη της παραγωγής θα κρίνει πόσα θα είναι εν τέλει. Το βέβαιο είναι ότι εφόσον η παραγωγή θα είναι μειωμένη φέτος, θα έχουμε και λιγότερες ανάγκες σε εργάτες γης με τα κενά που υπάρχουν να καλύπτονται σιγά σιγά από τις τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο τομείς ανάπτυξης της Χαλκιδικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου, οι τομείς ανάπτυξης της Χαλκιδικής είναι ο τουρισμός με όλα τα συναφή επαγγέλματα και τα αγροτικά της προϊόντα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2023 εξελίσσεται σε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό κυρίως της περιοχής. «Όταν η χρονιά είναι καλή για την παραγωγή της ελιάς, στο ΑΕΠ της Χαλκιδικής μπαίνει μπροστά ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας. Όταν όμως δεν είναι η χρονιά της ελιάς, τότε μπροστάρης είναι ο τουρισμός με το 2023 να χαρακτηρίζεται ως μια τέτοια χρονιά», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουφίδης.

[ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr/, του Δημήτρη Τάγκα, 30/5/2023]