ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΈΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΎΝ

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα θα τεθούν την επόμενη τετραετία υπό εξέταση με στόχο το σύστημα να ξεκινήσει να λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια, και να ευνοούνται οι ομάδες που πραγματικά χρειάζονται τη στήριξη του κράτους. 

Οι φοροαπαλλαγές σήμερα ανέρχονται σε 1047, οι οποίες τη διετία της πανδημίας διογκώθηκαν για να ενισχύσουν φορολογούμενους και επιχειρήσεις, με το κόστος τους να έχει εκτιναχθεί στα 12,9 δισ. ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης φοροαπαλλαγών και επιδομάτων ακολουθώντας πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η μείωση των τεκμηρίων και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οδηγεί αναγκαστικά στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και μάλιστα από μηδενική βάση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικών εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εκπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν όπως για παράδειγμα στις κληρονομιές και στα κέρδη των τυχερών παιγνίων καθώς δεν υποστηρίζονται μηχανογραφικά, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ υψηλότερο και μη μετρήσιμο.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα ποσά που θα κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πρέπει σε ποσοστό πάνω από 50% να δαπανώνται μέσω κάρτας. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογικές δαπάνες ανέρχονται σε 1.047 από 716 που ήταν το 2016, ενώ το ποσό που απολαμβάνουν οι δικαιούχοι αγγίζει τα 12,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

  1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις): Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.  Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. Ευρώ αφορά στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά). Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις.
  2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις): Απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ είχαν 53.021 επιχειρήσεις.
  3. Φορολογία κεφαλαίου (129 εκπτώσεις και απαλλαγές): Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους  3,89 δις. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατ. περιπτώσεις με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ.
  4. ΦΠΑ (75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές): Το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 821,934 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.
  5. Τέλη χαρτοσήμου (85 εκπτώσεις): Οι απαλλαγές ανήλθαν σε 73,7 εκατ. ευρώ
  6. Φόρος ασφαλίστρων: Οι μειώσεις έφθασαν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
  7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (44 φοροαπαλλαγές): Το ύψος των απαλλαγών ήταν 1,17 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
  8. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων (23 απαλλαγές): Οι εκπτώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,69 εκατ. ευρώ.
  9. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Το ποσό των απαλλαγών ανήλθε σε 11,844 εκατ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 5/5/2023]