Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η κίνηση προσδίδει μια αυξανόμενη ”θετική δυναμική” στις συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δανείσει δύο μαρμάρινα κομμάτια του Παρθενώνα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, μια εξέλιξη που ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ελπίζει να βοηθήσει στις συνομιλίες με τη Βρετανία για την πολύ μεγαλύτερη συλλογή της.
Το Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη διαθέτει μόλις δύο θραύσματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. Αλλά η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Δένδια ελπίζει ότι η κάθε συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα θα προσδώσει μια αυξανόμενη ”θετική δυναμική” στις συνομιλίες για την επιστροφή κομματιών που φυλάσσονται αλλού.
Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένιδας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.
″Είμαι πολύ ικανοποιημένος που διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Kunsthistorische Museum και του Μουσείου της Ακρόπολης για αμοιβαία δάνεια της ζωφόρου του Παρθενώνα”, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
″Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και τα μάρμαρα θα εκτεθούν στην Αθήνα”.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές στο πλαίσιο των συζητήσεων για μεγαλύτερες συλλογές, ιδιαίτερα αυτή του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.
″Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος το 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, οπότε αυτό θα είναι το τρίτο και αυτό για εμάς έχει τεράστια, τεράστια σημασία”, δήλωσε ο κ. Δένδιας.
″Και επίσης πέρα από το ίδιο το γεγονός αυτό, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει μια δυναμική την οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις μας με το Λονδίνο”.
Από την ανεξαρτησία της το 1832, η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών – γνωστών στη Βρετανία ως Ελγίνεια Μάρμαρα – που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από το ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η χώρα μας βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.
(Φωτό: Θραύσματα της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα ( 438 π.Χ. – 432 π.Χ. ) Μάρμαρο . Από τον Φειδία. Κατασκευάστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών, Αττική, Ελλάδα .Kunsthistorisches Museum, Βιέννη, Αυστρία. TWITTER/ARACELI REGO)
[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, από Reuters, Francols Murphy, 2/5/2023]