Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 31O ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ο ΓΓ/ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε χθες πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας με διθυραμβικό τρόπο ότι σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου που εορτάζει τα 74 χρόνια από την ίδρυση του θα δεχθεί επίσημα ως 31ο μέλος την Φινλανδία.

Βέβαια ο κ. Στόλτενμπεργκ  για μία ακόμα φορά με σκανδαλώδη ανοχή προς την Τουρκία παρέλειψε να μας πει ότι αυτή η χώρα-μέλος της Συμμαχίας συνεχίζει να αρνείται την εισδοχή της Σουηδίας που υπέβαλε από κοινού με την Φινλανδία το αίτημα ένταξης, συνεχίζοντας τους εκβιασμούς της όχι μόνον προς αυτήν την υποψήφια χώρα αλλά και προς τις ΗΠΑ. Για αυτούς τους εκβιασμούς της Τουρκίας με την ανοχή σημειώνεται του ΝΑΤΟ και την μάλλον χαλαρή στάση των λοιπών Συμμάχων έχουμε  γράψει μία σειρά άρθρων εδώ στο Liberal με τελευταίο την 13 Μαρτίου.

Μετά την παμψηφεί επικύρωση από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (Τουρκικό Κοινοβούλιο)  του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ μόνον για την Φινλανδία την 30 Μαρτίου ο δρόμος για αυτήν την χώρα του Βορρά δεν έχει πλέον κανένα άλλο εμπόδιο. Η Φινλανδία εξ αρχής και σε σύντομο διάστημα «συμμορφώθηκε» με αυτά που απαιτούσε η Τουρκία στο Τριμερές Μνημόνιο που είχαν υπογράψει οι δύο υποψήφιες χώρες με την Τουρκία και είχαμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Τα κέρδη της Τουρκίας και οι ευλογίες του ΝΑΤΟ».

Η τυπική διαδικασία που υπολειπόταν όμως θα έπαιρνε ίσως μερικές εβδομάδες ακόμα  αλλά όλα επισπεύστηκαν έτσι ώστε η επίσημη εισδοχή της Φινλανδίας να συμπέσει με την σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και όπως προαναφέρθηκε με την 74η επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού στην Ουάσιγκτον για να δοθεί και ο αναγκαίος πανηγυρικός χαρακτήρας.  

Και για αυτό οι… νατοϊκές θριαμβολογίες για την ταχύτερη ένταξη που έγινε ποτέ έχουν κάποια βάση αλλά κατά την άποψη μας αυτές οι θριαμβολογίες αποσκοπούσαν  στο να καλύψουν την αδυναμία του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας που συνεχίζει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και την αφήνει προς το παρόν εκτός.

Στο σημερινό τελετουργικό η Τουρκία θα παραδώσει την επιστολή αποδοχής για την ένταξη της Φινλανδίας στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθόσον οι ΗΠΑ είναι χώρα «θεματοφύλακας» (Depositary Country)  του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως άλλωστε και άλλων συνθηκών και συμφώνων με ποιο σημαντικότερη αυτή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Στην συνέχεια ο ΓΓ/ΝΑΤΟ θα καλέσει τον Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών Πέεκα Χάαβιστο να παραδώσει στον Μπλίνκεν την επιστολή αποδοχής της Φινλανδίας και από εκείνη την στιγμή θα αναρτηθεί η σημαία της δίπλα στις άλλες 30, περιμένοντας πότε θα «πάρει» αυτά που επιδιώκει η Τουρκία για να έλθει και της Σουηδίας. Η τελετή της επίσημης ένταξης έρχεται αμέσως μετά την εκλογική ήττα της Σάννα Μαρίν η οποία μαζί με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που ηγείτο είχε υπερασπιστεί την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ

Εντελώς συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι Ένοπλες Δυνάμεις της θα είναι πλέον και δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα ισχύουν  και για αυτή οι προβλέψεις του Άρθρου 5 του Συμφώνου περί εγγυήσεων ασφαλείας και συλλογικής άμυνας. Πρέπει όμως να πούμε ότι η Φινλανδία  και χωρίς το ΝΑΤΟ ήταν μία χώρα με σημαντικές αμυντικές δυνατότητες και με μία ιδιαίτερη στρατιωτική κουλτούρα και αναντίρρητα θα ενισχύσει και τις δυνατότητες της Συμμαχίας ποικιλοτρόπως. Τόσο σε αυτήν καθαυτή την Σκανδιναβική Χερσόνησο και την Βαλτική όσο και στην Αρκτική.

Οι δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιηθούν στην χώρα αυτή είναι τεράστιες ενώ διαθέτει και μία ισχυρή υποδομή πολιτικής άμυνας και υψηλές τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών. Ενδεικτικό των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Φινλανδίας είναι ότι πέρα από τις άριστα εξοπλισμένες της δυνάμεις  διαθέτει την μεγαλύτερη δύναμη Πυροβολικού στην περιοχή μεγαλύτερη και από αυτή που μπορούν να συγκεντρώσουν η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Τονίζεται ότι η Φινλανδία με την Ρωσία έχουν κοινά σύνορα 1340 χιλιομέτρων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που εντάχθηκαν στο παρελθόν η Φινλανδία είναι ένας αδιαμφισβήτητος «πάροχος» ασφάλειας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μαζί με την Σουηδία όταν και αυτή  ενταχθεί θα προσδώσουν στο ΝΑΤΟ πρόσθετο γεωγραφικό βάθος προσφέροντας μια ενισχυμένη και ολοκληρωμένη βορειοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στο «Θέατρο Επιχειρήσεων» της  Βαλτικής Θάλασσας!

Με μία μάλλον ήπια αντίδραση της Μόσχας ο Υφυπουργός  Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο να δηλώνει χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η Ρωσία  θα απαντήσει μόνον με την ενίσχυση της άμυνας και σε περίπτωση  ανάπτυξης δυνάμεων άλλων μελών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Φινλανδίας, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας. Να επισημάνουμε ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η συνυποψήφια για ένταξη Σουηδία έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι και μετά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ δεν θα δεχθούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος τους. 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως ενιαία οντότητα επιθυμούν να εντάξουν στην Συμμαχία την Σουηδία το αργότερο στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 11-12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά και μόνον από τα πρόσθετα κέρδη που επιδιώκει να αποκομίσει η Τουρκία γιατί μέχρι τώρα έχει ήδη κερδίσει πολλά.  

Η δήλωση «παρηγοριάς» του Στόλτενμπεργκ, του οποίου η θητεία επιτέλους λήγει το Φθινόπωρο,  ότι  «η Σουηδία δεν μένει μόνη της και είναι όσο πιο κοντά μπορεί για να γίνει πλήρες μέλος» χωρίς να πει οτιδήποτε για την μεγάλη του … συμπάθεια την Τουρκία υποδηλώνει την αδυναμία του ΝΑΤΟ να ασκήσει την πρέπουσα πίεση στην Άγκυρα, η οποία όταν θα δώσει το πράσινο φως θα επιβραβευτεί πανηγυρικά που επέλυσε ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*, 4/4/2023]