ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Το χειμώνα που πέρασε, οι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, σε μια σειρά από κατηγορίες (από παιδικά σιρόπια για το βήχα και τις αντιβιώσεις μέχρι σκευάσματα για το διαβήτη και την υπέρταση) αποδίδονταν σε μια σειρά από αιτίες: στην έξαρση των εποχικών ιώσεων (με τη μεταδοτικότητα να είναι στα ύψη κυρίως λόγω της κατάργησης της υποχρεωτικότητας των μασκών και με το ανοσοποιητικό εξασθενημένο από την πανδημία), στην έλλειψη πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που στη συνέχεια απαγορεύτηκαν σε μια σειρά από αυτά.

Τα μεγάλα προβλήματα εντούτοις στον εφοδιασμό της φαρμακευτικής αγοράς παραμένουν. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο αριθμός των σκευασμάτων στον κατάλογο που βρίσκονται σε έλλειψη φτάνει τα 235. Πρόκειται για φάρμακα πολλών θεραπευτικών κατηγοριών, όπως εισπνεόμενα, αντιβιοτικά, φάρμακα για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, τις θρομβώσεις, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Στις αιτίες των ελλείψεων ο ΕΟΦ αναφέρει μεταξύ άλλων καθυστερήσεις στην παράδοση, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία και αυξημένη ζήτηση. Μεταξύ των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά περιλαμβάνεται και το ενέσιμο σκεύασμα για το διαβήτη Ozempic, του οποίου η συνταγογράφηση λόγω των ενδείξεων και για απώλεια βάρους, έχει εκτοξευτεί, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση του ΕΟΦ.

Μεγαλύτερες οι πραγματικές ελλείψεις

Εντούτοις, όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών, ο πραγματικός αριθμός των ελλείψεων στα ράφια είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος σε ανάρτησή του, ως ελλείψεις λογίζονται και αυτά για τα οποία ο εφοδιασμός τους γίνεται με το σταγονόμετρο και φτάνουν τις 1.300. Από αυτά μόνο 400 φάρμακα λογίζονται ως εξαγώγιμα.

Όπως λένε οι πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται σε αναπνευστικά σκευάσματα, σκευάσματα για την καρδιά και αντιβιώσεις (κυρίως εξαιτίας της έλλειψης της δραστικής ουσίας  αμοξυκιλλίνη). Η κατάσταση σε πολλές κατηγορίες έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στα παιδιατρικά σκευάσματα, όμως τα φαρμακεία, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, δεν εφοδιάζονται κανονικά. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να έχουν ζητήσει δέκα τεμάχια, τελικά σε φτάνουν μόνο ένα ή δύο τα οποία χορηγούνται αμέσως.

Παραμένουν τα προβλήματα στην ελληνική αγορά

Οι τιμές είναι ακόμη μια αιτία που μπλοκάρει την εφοδιαστική αλυσίδα. Και αυτό καθώς φαρμακευτικές εταιρείες σταδιακά μείωσαν την ποσότητα των φαρμάκων που διακινούν στην ελληνική αγορά, λόγω των χαμηλών τιμών. Εταιρίες, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, σε πολλές περιπτώσεις έκριναν ασύμφορη τη διακίνηση των σκευασμάτων τους στην αγορά, γεγονός που επέτεινε το πρόβλημα των ελλείψεων.

Όλοι οι φορείς ωστόσο σημειώνουν πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ενώ η πανδημία του κορονοϊού αλλά και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει την παραγωγή πρώτων υλών. Εδώ και καιρό χαρακτηριστικά η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων, με ενώσεις φαρμακοποιών να συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των γερμανικών φαρμακείων 470 είδη φαρμάκων, από ευρείας κατανάλωσης μέχρι εξειδικευμένα σκευάσματα: παυσίπονα, αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα, αντιβιοτικά ή κορτιζονούχα σκευάσματα μέχρι χάπια κατά της υπέρτασης, ορμόνες ή ακόμη και βαριά αντικαρκινικά φάρμακα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 27/4/2023]