ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΤΔ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τότε θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2023. Ουσιαστικά η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.

Το 10ήμερο των διερευνητικών εντολών

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με τον χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Σημειώνεται, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Οι δύο υπουργοί που θα αλλάξουν

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα σημάνει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: αυτήν του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα, και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 20/4/2023]