Η επισημοποίηση του μηδενισμού του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2022, αλλά και η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s, είναι τα δύο τελευταία κρίσιμα τεστ της οικονομίας, πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
Το μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022, που αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα, Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑT και η Eurostat θα είναι ένα ακόμη θετικό νέο που θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Αθήνας, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Επισήμως, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, θα έφτανε το 1,2% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή αναθεωρήθηκε τελικά στο 1,6% του ΑΕΠ, στον προϋπολογισμό του 2023. Πριν λίγες μέρες, είχαμε την 3η και πιο σημαντική αναθεώρηση, από τον ίδιο τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος ανακοίνωσε, σε εκδήλωση για την οικονομία, ότι το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 μηδενίστηκε. Τούτο, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους, ότι τελικά το πρωτογενές ισοζύγιο, μπορεί να έχει και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Το σήμα στις αγορές
Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εμφανίζεται να έχει πετύχει για το 2022 όχι μόνο ρυθμό ανάπτυξη 5,9%, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά και τη μεγαλύτερη “διόρθωση” στο πρωτογενές έλλειμμα το οποίο έφτασε στο 0 από το 5% του ΑΕΠ που είχε φτάσει το 5% στο τέλος του 2021. Σε δεύτερη ανάγνωση η εξέλιξη αυτή “σιγουρεύει”, εκτός απροόπτου, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2022.
Εκτός από το έλλειμμα, η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει και μια μεγάλη βελτίωση στη μείωση του χρέους της ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τούτο, παρά τον υψηλό πληθωρισμό του 2022, ο οποίος έφτασε σε μέση ετήσια βάση το 9,3%. Συγκεκριμένα, το χρέος αναμένεται να εμφανίζει μια αποκλιμάκωση κατά παραπάνω από 26% του ΑΕΠ σε έναν χρόνο φτάνοντας στο τέλος του 2022 στο 167% του ΑΕΠ, από 194,5% του ΑΕΠ που έφτασε στο τέλος του 2021.
Και οι δύο αυτές επιδόσεις, βρίσκονται πολύ παραπάνω από τις μέσες επιδόσεις της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό, εκτιμάται ότι θα δώσει στις Ελλάδα τους απαραίτητους, τελευταίους “πόντους”, που θα πείσουν τους οίκους αξιολόγησης, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, στην κρίσιμη αναβάθμιση τους αξιόχρεου της Ελλάδας, το οποίο με τη σειρά του, θα επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα.
Η αξιολόγηση της S&P
Η πρώτη ευκαιρία για την επενδυτική βαθμίδα, θα είναι η αξιολόγηση που θα κάνει ο οίκος Standard & Poor΄s, ο οποίος έχει κατατάξει από την αρχή του χρόνου την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ+, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική. Η πιθανότητα να γίνει τώρα, πριν τις εκλογές η κρίσιμη αναβάθμιση της οικονομίας, είναι λίγες αλλά όχι μηδενικές. Αυτό που σίγουρα αναμένεται, είναι η αναβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο της προοπτικής της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική”. Η αλλαγή αυτή, αποτελεί πρόκριμα αναβάθμισης για την Ελλάδα, όταν επιβεβαιωθεί ότι θα έχουμε νέα Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Το ίδιο σημαντικά, θα είναι και τα σχόλια με τα οποία θα συνοδεύσει την αξιολόγησή της.
Υπενθυμίζεται ότι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, έχουν κατατάξει την Ελλάδα οι οίκοι Fitch, DBRS και SCOPE οι οποίοι κατά σύμπτωση, στις πρώτες αξιολογήσεις που έκαναν για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχουν όλες αναβαθμίσει τις προοπτικές τους για την Ελλάδα από σταθερές σε θετικές. Το αν η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στις αξιολογήσεις του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι θα έρθει πριν το τέλος του χρόνου.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 21/4/2023]