ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΖΩΗΡΕΥΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!

Μόλις ένα μήνα πριν τον εορτασμό του Πάσχα και η τουριστική κίνηση στη Β. Ελλάδα, ξεκινάει δειλά δειλά, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν από τα μέσα Μαΐου. Καλή κινητικότητα δείχνουν τα οργανωμένα ταξίδια, με δημοφιλέστερες επιλογές πόλεις του εξωτερικού.

Είμαστε έναν μήνα ακριβώς πριν τον εορτασμό της Λαμπρής (16 Απριλίου 2023) και τρεις εβδομάδες από το Πάσχα των Καθολικών (9 Απριλίου), που τυπικά «ανοίγει» και τη σεζόν για κάποιες περιοχές της χώρας μας. Ήδη είναι ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού με τη συμμετοχή τους στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, οι οποίες φέτος, επανήλθαν, δια ζώσης -μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας.

«Το κλίμα είναι θετικό για όλη τη χώρα και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού είναι ισχυρή» δηλώνουν στο GRTimes.gr παράγοντες του τουρισμού οι οποίοι συμμετείχαν στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και αποτυπώνουν το κλίμα.

«Άνοιγμα» στη Χαλκιδική από αρχές Απριλίου, δυναμικά από τα τέλη

Δυναμικό “παρών” σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις δίνει ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής του οποίου τα στελέχη αφενός παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον νομό στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, αφετέρου συμμετέχουν σε προκαθορισμένες συναντήσεις με tour operators θεματικού τουρισμού και αντιπροσώπους αεροπορικών εταιριών.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο ΤΟΧ σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με κοινό, αυτόνομο περίπτερο στην ITB στο Βερολίνο παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει city break και τουρισμό αναψυχής.

Οι προκρατήσεις από τη Γερμανική αγορά σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 15%, που ενώ ξεκίνησε «μουδιασμένα» λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, πλέον επιβεβαιώνεται η αύξηση της ζήτησης και μάλιστα από την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Η σεζόν όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γιάννης Λασπάς ξεκινάει φέτος νωρίτερα, στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, «όταν τα τελευταία χρόνια ξεκινούσαμε στα μέσα Μαΐου» προσθέτει επισημαίνοντας πως οι προκρατήσεις, κατά κύριο λόγο, ξεκινούν από τα τέλη Απριλίου. Μάλιστα η βρετανική αγορά, που είναι και η «νούμερο ένα» για τον ξενοδοχειακό κλάδο του νομού, συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με αύξηση 16% σε σχέση με το 2019, και για πρώτη φορά οι πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ξεκινούν από την 1η Απριλίου. Στη δυναμική του ξενοδοχειακού κλάδου της Χαλκιδικής ακολουθούν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία ενώ η Ρουμανία είναι πρώτη σ’ ότι αφορά τους Βαλκάνιους τουρίστες.

Για την περίοδο του Πάσχα, ενόψει και της Καθολικής Εορτής, θα ανοίξουν περί τα δέκα ξενοδοχεία και στις τρεις χερσονήσους. Από αρχές Μαΐου θα υπάρξει πιο έντονη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν να συνάπτονται συμβόλαια μεταξύ tour operators και ξενοδόχων για τη σεζόν του 2024, κυρίως σ’ ότι αφορά τη βρετανική αγορά.

Ρουμάνοι, Ιταλοί, Γερμανοί αλλά και Αμερικάνοι στην Αμμουλιανή

Η Χαλκιδική ξεχωρίζει και για το πανέμορφο νησάκι της στην χερσόνησο του Άθω, την Αμμουλιανή η οποία απέχει κάτι λιγότερο από 2 ναυτικά μίλια. «Φαίνεται ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης εξηγώντας πως το νησί το προτιμούν Ιταλοί, Γερμανοί, λίγοι Αυστριακοί, Βαλκάνιοι με «νούμερο ένα» τους Ρουμάνους, αλλά και Βούλγαροι και Σέρβοι κτλ.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο πρόεδρος, πέρυσι στο νησί έκαναν την εμφάνισή τους και Αμερικάνοι, κάποιοι από τους οποίους επισκέπτονταν την Αμμουλιανή αυθημερόν, κάποιοι άλλοι τη συνδύαζαν και με διαμονή.

Για την περίοδο του Πάσχα, υπάρχουν κάποιες προκρατήσεις, κυρίως από Ρουμάνους και όπως επισημαίνεται, θα ανοίξουν τα μικρά καταλύματα. «Τα μεγάλα, άνω των 30 δωματίων, θα ξεκινήσουν για σεζόν από τέλη Απριλίου» υπογραμμίζει ο κ. Μαρτυγάκης προσθέτοντας ότι η σεζόν σε κανονική ροή θα μπει από τις 10 Ιουνίου και μετά.

Αύξηση στις τιμές, αναζήτηση προσωπικού

Οι τιμές για φέτος θα είναι αυξημένες κατά 10% – 15% λόγω των ανατιμήσεων πρώτων υλών, αγαθών, ενεργειακού κτλ. Σχολιάζοντας την έλλειψη που υπάρχει στο εργατικό προσωπικό ο κ. Μαρτυγάκης αναφέρει «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, τουλάχιστον σε θέσεις που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση και εκπαίδευση. Γίνονται επεκτάσεις στις επιχειρήσεις, μεγαλώνει η σεζόν και όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες».

Εναλλακτικός τουρισμός στην Ανατολική Χαλκιδική

Δυναμική ήταν η παρουσία και του Δήμου Αριστοτέλη της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ITB του Βερολίνου, όπου εστίασε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φέρνουν και την πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν.

Πολιτιστικός τουρισμός στον γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη, οινοτουριστικά πακέτα διακοπών, αγροτουρισμός, trekking -το οποίο κατέχει σημαντική θέση στην προτίμηση των Γερμανών- συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τουριστική ατζέντα του Δήμου Αριστοτέλη. Αξιοσημείωτη είναι η ετοιμοπαράδοτη πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη για τη διοργάνωση γάμων στην περιοχή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ITB συμφωνήθηκε η πιλοτική διοργάνωση γάμου στα Δρένια της Αμμουλιανής, με τίτλο «Πες το ΝΑΙ στη σκιά του Άθωνα», προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση, που θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό προσέλκυσης Γερμανών wedding planners.

«Ο προορισμός επαναπροσδιορίζεται, αποκτά τη σφραγίδα του βιώσιμου τουρισμού και αυτό αποτελεί ισχυρό και προσοδοφόρο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος προσθέτοντας «ήδη δρέπουμε τους πρώτους καρπούς μιας μεθοδικής δουλειάς των προηγούμενων ετών και συνεχίζουμε».

Τα οργανωμένα πακέτα για 25η Μαρτίου…

Προγράμματα τόσο για Ελλάδα όσο και για εξωτερικό κυκλοφορούν τα ταξιδιωτικά γραφεία τόσο για την αργία της 25ης Μαρτίου η οποία «πέφτει» Σάββατο αλλά και για τις ημέρες του Πάσχα.

«Για την 25η Μαρτίου η κίνηση είναι πολύ χαλαρή» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Χρήστος Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ο ίδιος εξηγεί, αφενός το ότι η 25η Μαρτίου είναι Σάββατο και ουσιαστικά δεν κολλάει ως αργία σε μια καθημερινή μέρα, αφετέρου η κακή ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έχουν βάλει «φρένο» στην όποια διάθεση για ταξίδι.

…και Πάσχα

Σχετικά με τις εκδρομές του Πάσχα, εκεί η κίνηση ζωηρεύει με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου να στρέφεται σε προορισμούς του εξωτερικού. «Νούμερο ένα» προορισμός είναι το Παρίσι, δεύτερη η Μάλτα όπου έχουν οργανωθεί πακέτα και με τακτική γραμμή και με τσάρτερ (14 – 17 Απριλίου) και τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός είναι το Ντουμπρόβνικ όπου μπαίνει απευθείας πτήση με τσάρτερ της Aegean.

Στις εκδρομές του εσωτερικού, τα πρωτεία κατέχει η Κέρκυρα με τα φημισμένα της έθιμα κατά τις ημέρες του Πάσχα, δεν έχει όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα νούμερα που σημείωνε παλαιότερα χρόνια.

«Για Ελλάδα είναι και της τελευταίας στιγμής» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος. Το Ιόνιο έχει μια καλή κίνηση, Λευκάδα, Πάργα, Πρέβεζα σ’ ότι αφορά τις οδικές εκδρομές. ενώ στις αεροπορικές η Σαντορίνη, η Ρόδος, τα Χανιά βρίσκονται στις δημοφιλέστερες επιλογές που συνδυάζουν το λεγόμενο ‘fly and drive’.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 16/3/2023]