ΙΡΑΝ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΛΙΘΙΟΥ – ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 8,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ

Αποθέματα λιθίου που αγγίζουν τα 8,5 εκατομμύρια τόνους ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το Ιράν στα δυτικά της χώρας, το λευκό μέταλλο που αποκαλείται και «πετρέλαιο του 21ου αιώνα».

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλο απόθεμα λιθίου, βασική πρώτη ύλη για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προχθές Σάββατο (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Mariana Bazo, επάνω, πέτρα λιθίου από ορυχείο στο Περού).

«Πετρέλαιο του 21ου αιώνα»

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ένα κοίτασμα λιθίου έχει ανακαλυφθεί στη Χαμαντάν», στα δυτικά της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον Μοχάμεντ Χάντι Αχμάντι, αξιωματούχο του υπουργείου Βιομηχανίας, Εξορύξεων και Εμπορίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κοίτασμα θεωρείται ότι περιέχει «8,5 εκ. τόνους» λιθίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου.

Με την ονομασία «πετρέλαιο του 21ου αιώνα», το λίθιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου ν’ αποφευχθεί η καύση πετρελαίου και η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Το λευκό μέταλλο είναι επίσης μία βασική πρώτη ύλη για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές

Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών γεωλογικών ερευνών, η οποία δημοσιεύτηκε το 2022, συνολικά 89 εκατομμύρια τόνοι λιθίου έχουν εντοπιστεί παγκόσμια. Η Αυστραλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Κίνα βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους παραγωγούς.

Το 2022 οι τιμές του λιθίου εκτοξεύτηκαν εξαιτίας του πληθωρισμού, αλλά και της αυξημένης ζήτησης για καθαρότερα μέσα μετακίνησης.

Το Ιράν, η οικονομία του οποίου πλήττεται από αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικών πόρων, όπως φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χαλκό και σίδηρο.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, από politis.com.cy/ΚΥΠΕ, 6/3/2023]