ΧΑΛΚΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ

Από τον Ιανουάριο, η Goldman Sachs προειδοποιούσε για μικρότερη παραγωγή από τη Χιλή από φέτος μέχρι και το 2025

Έλλειμμα χαλκού σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, τροφοδοτούμενο από την ολοένα και πιο αμφισβητούμενη προσφορά από τη Νότια Αμερική και την αυξημένη ζήτηση.

Αυτό αναφέρει το CNBC, κάτι το οποίο εάν επαληθευτεί, θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό γιατί ο χαλκός είναι ένας από τους κορυφαίους δείκτες οικονομικής υγείας.

Οι πιέσεις στον χαλκό ενδέχεται να αποτελέσουν ένδειξη επιδείνωσης των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν σε διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ήδη από τον Ιανουάριο, η Goldman Sachs προειδοποιούσε για μικρότερη παραγωγή από τη Χιλή από φέτος μέχρι και το 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση άλλων αναλυτών ότι η μείωση αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί ως έναν βαθμό από την αύξηση παραγωγής σε πολλά νέα ορυχεία μέσα στο 2023.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό διαμορφώθηκαν στα 4.035 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CME, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 3,9930 δολαρίων, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Ιανουαρίου όταν διαπραγματεύτηκε έως και τα 3,9875 δολάρια.

Η κατανάλωση

Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και η επανεκκίνηση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και η ενεργειακή μετάβαση ενίσχυσαν τη ζήτηση για χαλκό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τιμή του κόκκινου μετάλλου μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς που συνδέεται με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που δυσκολεύει την εξόρυξη.

Ωστόσο, αναλύτρια της Wolfe Research δήλωσε στο CNBC είπε ότι δεν περιμένει μια «τεράστια έκρηξη» δραστηριότητας και κατανάλωσης χαλκού από το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

«Η κατανάλωση χαλκού συγκεκριμένα δεν επιβραδύνθηκε το 2022. Τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να λειτουργούν, τα κυβερνητικά κίνητρα και οι υποδομές εξακολουθούσαν να κινούνται», εξήγησε.

Πρόσθεσε, όμως, η ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για χαλκό.

Ο χαλκός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια και κατ’ επέκταση στην ενεργειακή μετάβαση.

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 7/2/2023]