ΡΕΥΜΑ: ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ, ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ Η ΛΙΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και έστω και καθυστερημένα ο χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του, εντούτοις οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ᾽ επέκταση και της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αμβλύνοντας τις πιέσεις από την ενεργειακή κρίση σε οικονομίες και νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του HEPI, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει συγκριτικά χαμηλότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα, γεγονός που αποδίδεται στις υψηλές επιδοτήσεις που δίνονται από την κυβέρνηση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. 

Πιο αναλυτικά, χθες η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε χαμηλό 12μηνου στα 53,687 ευρώ/MWh. Στα ίδια επίπεδα τιμών το φυσικό αέριο είχε να βρεθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021. Οι σχετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν θετικά και τις τιμές χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Έτσι για σήμερα οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική ξεκινούν από τα 132,54 ευρώ/MWh στη Γερμανία και φτάνουν μέχρι τα 179,69 ευρώ/MWh στη Γαλλία, με την Ελλάδα να παρουσιάζει μέση χονδρεμπορική τιμή στα 159,37 ευρώ/MWh.  Σε ό,τι αφορά το μέσο όρο μέχρι στιγμής του Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρικής ανά την Ευρώπη ξεκινούν από τα 129,26 ευρώ/MWh στην Πορτογαλία και φτάνουν μέχρι τα 165,83 ευρώ/MWh στην Ελβετία με την Ελλάδα να έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 160,42 ευρώ/MWh. 

Παρά την υψηλή τιμή χονδρικής ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μια από τις χαμηλότερες τιμές λιανικής στην Ευρώπη, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο HEPI. Έτσι στην Ελλάδα τον Ιανουάριο η μέση τιμή λιανικής διαμορφώθηκε στα 24,16 σεντς σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης στα 36,45 σεντς. Όσον αφορά στις οικιακές τιμές του ηλεκτρισμού η Ελλάδα τον Ιανουάριο βρέθηκε στην 15η θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης μεταξύ 33 ευρωπαϊκών κρατών. Οι ακριβότερες τιμές εντοπίζονται σε Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία και Αγγλία, ενώ οι φθηνότερες σε Ουκρανία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Μάλτα. 

Οι ελληνικές τιμές λιανικής στο ρεύμα, που μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 7% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιτίας των ισχυρών επιδοτήσεων που δίνονται από την κυβέρνηση στους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει και ο HEPI η μείωση κατά 7% των τιμών μπορεί να αποδοθεί στο νέο αυξημένο πακέτο επιδότησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οποίο ήταν διπλάσιο σε σχέση με το Δεκέμβριο (840 εκατ. ευρώ). Η επιδότηση ανήλθε τον Ιανουάριο στα 330 ευρώ/MWh για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες καλύπτοντας το 87% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 9/2/2023]