ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ: ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Τελευταία ευκαιρία αποτελεί το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν -έστω και για λίγο- από την «γκρίζα» καθημερινότητα, συμμετέχοντας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται τις μέρες αυτές σε αρκετούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Κομοτηνή, την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο δήμος προγραμματίζει το πέταγμα του χαρταετού στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα.

Στην Καβάλα, διοργανώνεται το τριήμερο σειρά καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Το Σάββατο, με τη συνεργασία των ιδιοκτητών των καταστημάτων εστίασης του Αγίου Νικολάου, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά ένα μεγάλο υπαίθριο αποκριάτικο πάρτι, με τίτλο «Μένουμε Καrnaβάλα», στα στενά της παραδοσιακής αγοράς.  Την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στο πάρκο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι να υποδεχτούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορούς και τραγούδια.

00:25 / 00:25

Στη Χαλκιδική, καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκριάτικες παρελάσεις και πέταγμα χαρταετών, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο στον Πολύγυρο, στο Στρατώνι και στα Σήμαντρα.

Στην Κοζάνη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο του Φανού, το οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία.

Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων.

Νομός Θεσσαλονίκης

Μια ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη. Το φουαγιέ θα «μεταμφιεστεί» σε έναν πολύχρωμο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για τους μικρούς δημότες, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος διασκεδαστικών δράσεων, με την συνδρομή παιδαγωγών και εμψυχωτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποδοχή από ξυλοπόδαρους, παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες μάπετ, εργαστήρια ζωγραφικής χαρταετού και κατασκευής μάσκας, μακιγιάζ προσώπου στο πνεύμα της αποκριάς, μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορό με μουσική από dj, καθώς και τον παραδοσιακό αποκριάτικο χορό γύρω από το γαϊτανάκι.

Για την Καθαρά Δευτέρα, ο κεντρικός δήμος έχει προγραμματίσει μουσικές εκδηλώσεις, για το πέταγμα του χαρταετού, που θα συνοδεύονται από παραδοσιακά έθιμα και νηστίσιμα εδέσματα στον Κέδρινο Λόφο, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και στο χώρο του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας.

Στην Καλαμαριά, με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ολοκληρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από τις 10:30 το πρωί στο χώρο θα μοιράζεται φασολάδα, λαγάνα και όλα τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πετάξουν τον χαρταετό.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, τα αποκριάτικα παιδικά πάρτι θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, με το ραντεβού να έχει κλειστεί στην Πλατεία Ειρήνης στις 12 το μεσημέρι. Το ξεφάντωμα θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα με τις παραδοσιακές φασολάδες, λαγάνες και το χαλβά να συνοδεύονται με μουσική και χορό από τις 10 το πρωί. Στον Κέδρινο Λόφο, σε συνεργασία με τη Γ’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, στη Δενδροφυτεία Συκεών και στο Αλσος «Πατήρ Μεταξά» στα Πεύκα.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας «στρώνει» ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του Δήμου, στο 1ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού, στο πάρκο Αγαμέμνονος και στο πάρκο Προσκόπων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

[ΠΗΓΗ: https://www.aftodioikisi.gr/, 16/2/2023]