ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Μείωση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024 σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα στο τραπέζι του κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομία βρίσκονται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο τα έχει βάλει όλα επί τάπητος και έχει ξεκινήσει η κοστολόγησή τους αλλά και η επίδραση που μπορούν να έχουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

ΦΠΑ. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, “αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία”. 

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι αρχικά να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση. Παράλληλα, από το 2024 εξετάζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ να περιορισθεί στο 22% από 24% σήμερα και ο χαμηλός στο 11% από 13%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Είναι πιθανό κάποια αγαθά και υπηρεσίες να περάσουν από τον κανονικό συντελεστή στον χαμηλό. 

Τέλος επιτηδεύματος. Ήδη από φέτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που εντός του 2022 αύξησαν το προσωπικό τους. Στις επιχειρήσεις αυτές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2023 (εισοδήματα 2022) δεν θα υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος. 

Σύμφωνα με τον νόμο η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος 650-1.000 ευρώ δεν ισχύει για όλους τους επιτηδευματίες, καθώς συνδέεται με την ενίσχυση της απασχόλησης και παρέχεται με τις εξής προϋποθέσεις:

– Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

– Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση της απασχόλησης. Δηλαδή, στην περίπτωση που μία επιχείρηση προχωρήσει την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε για τη χρήση του 2022 η επιχείρηση θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του τέλους από το 2024. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ζητεί επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο τη βελτίωση της δομής των φορολογικών βαρών, την ενθάρρυνση της φορολογικής αυτοσυμμόρφωσης και τη στήριξη των επενδύσεων, εκτιμώντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Εισφορές. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024. Όπως ανέφερε χθες ο Κ. Μητσοτάκης: “Είναι στις προθέσεις μας να μειωθούν. Θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας”.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να μειωθεί η φοροδιαφυγή που καταγράφεται τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στον ΦΠΑ. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιθυμεί να επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων. 

Δημόσιο. Ονομαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ήδη, ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων έχει ξεκινήσει και οι πρώτες ανακοινώσεις-διαβουλεύσεις αναμένεται να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2023, με στόχο το τελικό σχέδιο νόμου να πάει στη Βουλή για ψήφιση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπολογιστεί κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 24/1/2023]