GOLDMAN: ΤΟ 2023 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Προβλέπει μέρες του 2007-2008

Την πιο ισχυρή προοπτική από κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έχουν για το 2023 τα εμπορεύματα, μέσα σε ένα τέλειο μακροοικονομικό περιβάλλον και εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα για σχεδόν κάθε βασική πρώτη ύλη. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs Group Inc, Τζεφ Κάρι.

Ο κ. Κάρι υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μια υποχώρηση των τιμών λόγω του θερμού σοκ και των αυξανόμενων επιτοκίων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ζήτηση στην Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει και υπάρχουν ανεπαρκείς επενδύσεις στην προσφορά, που σημαίνει ότι η χρονιά στο σύνολό της θα είναι μια «χρυσή» στιγμή για την αύξηση των τιμών.

«Δεν μπορείτε να βρείτε μια πιο ανοδική σύνθεση για τα εμπορεύματα», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «η έλλειψη προσφοράς είναι εμφανής σε κάθε μεμονωμένη αγορά που εξετάζεται, είτε πρόκειται για αποθέματα σε κρίσιμα επίπεδα λειτουργίας είτε για εξάντληση της παραγωγικής ικανότητας».

Μέρες του 2007

Ο Κάρι μάλιστα βλέπει παραλληλισμούς με την αύξηση ρεκόρ στις τιμές των εμπορευμάτων από το 2007 έως το 2008. Η μόνη εξαίρεση, είπε, είναι το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο.

Η Goldman αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του αλουμινίου την Κυριακή, λέγοντας ότι η υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη και την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις προσφοράς.

Ωστόσο, το πετρέλαιο είχε μια δύσκολη αρχή για το 2023, καλυμμένο από φόβους για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και την ασταθή πρόοδο της Κίνας στο άνοιγμα της οικονομίας της από τα lockdown που σχετίζονται με την Covid. Οι traders παρακολουθούν επίσης τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις ρωσικές ροές πετρελαίου και προϊόντων του. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονται κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνέχισε να πλημμυρίζει στην ήπειρο λόγω έλλειψης ανταγωνισμού από την Κίνα, όπου τα αποθέματα καυσίμου είναι γεμάτα.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν αργότερα μέσα στο έτος, εάν μια ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης συνδυαστεί με την τελική αύξηση των επιτοκίων στις μεγάλες δυτικές οικονομίες, σημείωσε ο Κάρι.

«Θυμάται κανείς τι συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου από τον Ιανουάριο του ’07 έως τον Ιούλιο του ’08;» είπε ο Κάρι. «Η Fed βγάζει το πόδι από το φρένο, η Κίνα βάζει το πεντάλ στο φουλ, η Ευρώπη αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα» και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 100 δολάρια το βαρέλι, είπε.

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 17/1/2023]