ΧΑΛΚΟΣ: ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟ» – ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H παγκόσμια ζήτηση για χαλκό έχει αποδειχθεί ανθεκτική και από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση

Ο χαλκός που παραδοσιακά θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος δείκτης για την υγεία της οικονομίας, πέρασε μια απροσδόκητα δύσκολη χρονιά. Οι αναλυτές ωστόσο περιμένουν ότι το 2023 θα ανακάμψει, παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο outlook παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της  Wall Street, έχουν κάνει λόγο τις τελευταίες εβδομάδες για έναν συνδυασμό βραχυπρόθεσμα περιορισμένων προμηθειών και μακροπρόθεσμης ζήτησης που σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση, ο οποίος θα δώσει ώθηση στο κόκκινο μέταλλο από εδώ και στο εξής.

Η καθοδική πίεση το 2022 προήλθε εν μέρει από τις επίμονες προσδοκίες της αγοράς για τάση πλεονάσματος στην αγορά μετάλλων, λόγω της υποτονικής ζήτησης εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και επιτάχυνσης της εξορυκτικής δραστηριότητας, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η Goldman υπογράμμισε ότι «η καθοδική αγορά παραμένει σε ένα ξεκάθαρο έλλειμμα, με τις παγκόσμιες ορατές μετοχές να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών», δήλωσε ο στρατηγός αναλυτής μετάλλων Νικ Σνόουνταουν.

«Εξίσου σημαντικό είναι το ότι το πλεόνασμα που αναμενόταν για το 2023 έχει επίσης εξαφανιστεί στην τελευταία επανάληψη του ισοζυγίου μας».

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς άντεξε το δύσκολο 2022 εν μέσω της σφιχτής πολιτικής στις ΗΠΑ, τις ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αυστηρά λόκνταουν στην Κίνα, σε συνδυασμό με μια εξασθενημένη αγορά ακινήτων. Οι τιμές του χαλκού στο Ανταλλακτήριο Μετάλλων του Λονδίνου  (LME) έπιασαν ταβάνι ξεπερνώντας τα $10.600/τόνο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Σε περίπτωση που η χαλάρωση της Κίνας από τους περιορισμούς της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων προχωρήσει περαιτέρω προς το άνοιγμα της οικονομίας, είναι πιθανή η ανανέωση των αποθεμάτων, πιστεύει η Goldman.

«Εάν η Κίνα επέστρεφε το απόθεμα χαλκού της στην αναλογία κατανάλωσης στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2020, αυτό θα σήμαινε έως και αύξηση κατά 500 κιλοτόνους στη φυσική ζήτηση», αναφέρει ο Σνόουνταουν.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο τριών μηνών του χαλκού στο LME ήταν χθες στα 8.543 δολάρια στην Ευρώπη, αφού πρώτα τον Νοέμβριο κατέγραψε τον ισχυρότερο μήνα του από τον Απρίλιο του 2021, λόγω της ελπίδας για αύξηση της ζήτησης αν η Κίνα μειώσει τους περιορισμούς της λόγω Covid.

H Goldman την περασμένη εβδομάδα αύξησε τη 12μηνη πρόβλεψη στα 11.000 δολάρια ανά τόνο από 9.000 προηγουμένως και αναβάθμισε τη μέση πρόβλεψη τιμών στα 9.750 δολάρια για το 2023 και 12.000 δολ/τόνο το 2024.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Bank of America πιστεύουν ότι ο χαλκός θα μπορούσε να αυξηθεί στα $12.000 /τόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δεδομένων των σωστών συνθηκών. Ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτούσε μια στροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προς μια λιγότερο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τον περιορισμό της ανοδικής τάσης του δολαρίου ΗΠΑ και τη διατήρηση της ζήτησης, καθώς επιταχύνεται η προγραμματισμένη ενεργειακή μετάβαση.

Ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bank of America, Μάικλ Γουίντμερ, σημειώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό έχει αποδειχθεί ανθεκτική και από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση καθώς οι αγορές εκτός Κίνας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ τα μακροπρόθεσμα πιθανότατα θα επιμείνουν μέχρι το 2023, ο Γουίντμερ είπε ότι η εξισορρόπηση θα πρέπει να παραμείνει θετική όταν διαμορφώνεται βάσει της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Bank of America για τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης από τομείς που συνδέονται με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων έδειξαν αύξηση της κατανάλωσης χαλκού κατά 4,5% από έτος σε έτος έως το 2030. Αντίθετα, η δυνητική αύξηση της ζήτησης ήταν 2,1% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Γουίντμερ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Fitch Ratings, από την πλευρά τους, υιοθετούν μια πιο προσεκτική άποψη που αντικατοπτρίζει το πιο ήπιο κλίμα της αγοράς ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα πρότειναν ότι οποιοδήποτε πλήγμα στον χαλκό θα αντισταθμιστεί από «υποστηρικτικούς βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους παράγοντες προσφοράς – ζήτησης».

«Αναμένουμε μια μέτρια αύξηση της παγκόσμιας πρωτογενούς κατανάλωσης χαλκού περίπου 2% το 2023, παρόμοια με το 2022. Η προσφορά από τα ορυχεία θα αυξηθεί κατά περίπου 4% το 2023, αν και οι διακοπές στον εφοδιασμό μπορεί να το επηρεάσουν», ανέφεραν σε σημείωμα.

«Μια αυστηρά ισορροπημένη αγορά και τα ελάχιστα παγκόσμια αποθέματα χαλκού (που αντιστοιχούν σε κατανάλωση για λιγότερο από δύο εβδομάδες) θα διατηρήσουν τις τιμές το 2023. Οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές του χαλκού υποστηρίζονται από τη ζήτηση λόγω ενεργειακής μετάβασης».

Σημειώνεται ότι η Fitch διατήρησε μια υπόθεση τιμής χαλκού spot στα $8.000/τόνο για το 2023, ολισθαίνοντας στα $7.500/τόνο το 2024 και το 2025.

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 19/12/2022]