HELLENIQ ENERGY: ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Υπέρ της Helleniq Energy απεφάνθη το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση της ΟΚΤΑ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες το διαιτητικό δικαστήριο, επιδίκασε στην Helleniq Energy το 80% της απαίτησης των 32 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ελληνική εταιρεία για την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Β. Μακεδονίας για εξαγορά τουλάχιστον 500 χιλιάδων τόνων πετρελαίου σε ετήσια βάση.

 Υπενθυμίζεται ότι η  συμφωνία αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της εξαγοράς των διυλιστηρίων της ΟΚΤΑ από τη Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που όμως δεν τηρήθηκε.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση της διαιτησίας συνδέεται έμμεσα και με το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αγωγού προκειμένου αυτός να μεταφέρει από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια diesel.  Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, προ ημερών πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις του αγωγού είναι λειτουργικές και ασφαλείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος της απαίτησης της Helleniq Energy, αναμένεται να συμψηφιστεί με το κόστος της αναβάθμισης του αγωγού προκειμένου αυτός να λειτουργήσει ως ο πρώτος μεγάλος αγωγός μεταφοράς προϊόντων και όχι αργού πετρελαίου. O αγωγός θα έχει δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους ντίζελ ετησίως για την κάλυψη των αναγκών της γειτονικής χώρας. Προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο αγωγός η εταιρεία Vardax S.A. που ελέγχει τον αγωγό (80% Helleniq Energy 20% Naftovod Dooel Skopjie) υπέβαλε αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή της Βόρειας Μακεδονίας για την επαναλειτουργία του.  

Ο αγωγός, μήκους 213 χλμ και ικανότητας μεταφοράς 350.000 μετρικών τόνων πετρελαίου, έπαυσε να λειτουργεί το 2013 όταν τα ΕΛΠΕ έκριναν ως ασύμφορη τη δραστηριότητα της διύλισης των ΟΚΤΑ. Kατασκευάστηκε το 2002, προκειμένου να συνδέσει τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης με το διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, την οποία έχουν εξαγοράσει τα Ελληνικά Πετρέλαια το 1998.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 21/12/2022]