FT: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΤΟ 2023

Τι εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times.

H οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το ερχόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιθανές ελλείψεις σε ενέργεια παρασύρουν προς τα κάτω την παραγωγή και αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε οικονομολόγους από τους Financial times.

Περίπου το 90% από τους 37 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από τους FT είπαν πως θεωρούν ότι η Ευρωζώνη είναι ήδη σε ύφεση και η πλειονότητα προβλέπουν πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο σύνολο του επόμενου έτους.

Οι πιο πολλοί είπαν ότι πιστεύουν πως η Ευρώπη είχε περάσει το χειρότερο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο πολλοί ανηχυχούν ότι η προοπτική της χρήσης δελτίων στην ενέργεια θα μπορούσε να επιστρέψει του χρόνου, ειδικά αν αυτός ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα ψυχρός και εξαντλήσει τα αποθέματα ή εάν οι ροές αερίου από τη Ρωσία μειωθούν περαιτέρω κατά το 2023. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στρεφόμενες στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας- ωστόσο οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι χωρίς τις ρωσικές προμήθειες θα είναι πολύ δυσκολότερο να αναπληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου εν όψει του επόμενου χειμώνα. Η συρρίκνωση στην οικονομία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αναμένεται επίσης να φέρει αντιστροφή στην πορεία και της αγοράς ακινήτων: Κατά μέσο όρο, οικονομολόγοι προβλέπουν πως στην Ευρωζώνη οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα πέσουν 4,7% το επόμενο έτος.

Γενικότερα, οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τους FT προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,01% το επόμενο έτος- μια πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από αυτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που προέβλεπαν ανάπτυξη 0,3% και 0,5% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ως προς την ανάπτυξη των μισθών, αναμένεται να είναι 4,4% το επόμενο έτος, ποσοστό κάτω από το 5,2% που έχει προβλέψει η ΕΚΤ- ενώ, πάντα σύμφωνα με τους οικονομολόγους στους οποίους απευθύνθηκαν οι FT, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 6,5% που ήταν τον Οκτώβριο στο 7,1% κατά τα τέλη του επόμενου έτους.

(Φωτό: MANUEL BREVA COLMEIRO VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 29/12/2022]