ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2023 ΓΙΑ ΤΟ «ΦΡΑΓΜΑ ΧΑΒΡΙΑ» – «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΝΕΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ PROJECTS 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Σε περίπου 3 μήνες από τώρα θα δοθεί η «μάχη» των προσφορών για την κατασκευή του Φράγματος Χαβρία, με μοντέλο ΣΔΙΤ, στη Χαλκιδική, σύμβαση εκτιμώμενης αξίας περίπου 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). 

Η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών ορίστηκε για τον προσεχή Μάρτιο, και ειδικότερα για τις 15.03.2023, ημέρα Τετάρτη, με τους 3 υποψήφιους ομίλους, δηλαδή τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ να ετοιμάζονται αλλά και να έχουν πρόσθετο χρονικό περιθώριο τριών μηνών.

«Μπαράζ» διαγωνισμών 1 δισ. ευρώ σε φράγματα

Υπενθυμίζεται, όπως ήδη έχει αναδείξει το insider.gr, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «τρέχουν» διαγωνιστικές διαδικασίες, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, με στόχο την προώθηση έργων φραγμάτων (και παράλληλα άρδευσης/ύδρευσης, εγγειοβελτιωτικά κ.α.) συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά, μέσω ΣΔΙΤ, τα φράγματα Ταυρωνίτη (Κρήτη), Ενιπέα (Φαρσάλων), Ταυρωπού (Καρδίτσα), Μιναγιώτικου (Πελοπόννησο) κ.α. αλλά και ως δημόσια έργα projects σε Κρήτη (φράγμα Μπραμιανού), Λουτράκι, Λέσβο (φράγμα Τσικνιά), Αμβρακία – Αμφιλοχία (τα 4 δημόσια έργα προσεγγίζουν συνολικά σε προϋπολογισμό τα 250 εκατ. ευρώ), δίχως να υπολογίζονται μεγάλα έργα αποκλειστικά για ύδρευση (Κέρκυρας, Πρέβεζας – Αρτας – Λευκάδας κ.α.). Κατά συνέπεια, υπάρχει πλήθος σχετικών διαγωνισμών ενώ έπονται και νέοι, είτε από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, είτε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (πρόγραμμα Υδωρ 2.0, αναμένεται το φράγμα για τη μεταφορά και διανομή νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, σε Σέρρες – Προβατά, Λάρισα, αλλά και μικρότερα έργα σε Τρίκαλα, Αράχοβα, Κρήτη, Δομοκό κ.α.).

Ωστόσο, θεωρητικά ωριμότερο ήταν το project για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική καθώς εδώ και μήνες εκκρεμεί η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι τους διαγωνισμούς για τα φράγματα (ΣΔΙΤ) για την ώρα διεκδικούν, μεταξύ άλλων, οι ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με Χρ. Κωνσταντινίδη), Intrakat – Μυτιληναίος, με την ΑΒΑΞ να μην έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ ειδικά για τα δημόσια οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στην τελευταία εβδομάδα του έτους, εάν βέβαια δεν μεταφερθούν οι ημερομηνίες για το 2023. Μένει να φανεί αν διευρυνθεί ο κύκλος των υποψήφιων επενδυτών με εγχώριους ή και διεθνής ομίλους.

Ποιο είναι το ΣΔΙΤ έργο

Το Γ είναι ένα project το οποίο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής το ακούνε για τουλάχιστον 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο αυξημένης σημασίας για την περιοχή το οποίο δίνει λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Τα οφέλη

Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Οι παρατάσεις

Πάντως, ο διαγωνισμός αυτός και ειδικότερα πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών του Σταδίου Β.ΙΙ της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου: «Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», πηγαίνει από παράταση σε παράταση (τελευταία ημερομηνία είχε οριστεί για σήμερα 15/12/2022). Βέβαια, έχουν υποβληθεί αιτήματα των υποψηφίων για χορήγηση περαιτέρω παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, ενώ, κατά το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών απαιτείται η υποβολή σημαντικού όγκου δικαιολογητικών. Πρόθεση της Αναθέτουσας Αρχής είναι να διευκολύνει τους υποψηφίους να προετοιμαστούν για την υποβολή των προσφορών τους, κατά συνέπεια κρίθηκε εύλογη η χορήγηση περαιτέρω παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας.

(Φωτό: EUROKINISI)

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, 15/12/2022]