ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΚΡΥΟ, ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΆΝΟΙΞΗΣ

Το μόνο βέβαιον για το 2023 που ανατέλλει σε λίγα εικοσιτετράωρα είναι πως πρόκειται για πλούσιο σε εκλογικά δρώμενα, έτος.

Το πότε θα δοθεί το λάκτισμα του Πρωθυπουργού για το στήσιμο της κάλπης της απλής αναλογικής, είναι αποκλειστική προνομία του , συνεπώς μένει να το αποφασίσει ο ίδιος, σύμφωνα και ανάλογα με τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς του και λιγότερο σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται από τους συνεργάτες του. 

Έχει αποδείξει καθ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του εξάλλου, πως ανθίσταται σθεναρά σε σχεδιασμούς και εισηγήσεις συνεργατών του, άλλως εκλογές θα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί μάλλον ήδη από το …2020, όταν τα δημοσκοπικά ρεκόρ της κυβερνητικής αποδοχής οδηγούσαν κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς του κ. Μητσοτάκη να εισηγούνται πρόωρες εκλογές ανά… τρίμηνο, ώστε να κλειδώσει την αυτοδυναμία ακόμη και με την κάλπη της απλής αναλογικής. 

Εισηγήσεις που πήγαιναν διαρκώς στις καλένδες, με το Μαξίμου να διαψεύδει μονίμως – μέσω διαρροών και εμπράκτως- όλους τους εκλογικούς συναγερμούς που ακούγονταν από καιρού εις καιρόν, αποπροσανατολίζοντας και τις προεκλογικές ασκήσεις της αντιπολίτευσης. 

Η τελευταία έμπρακτη διάψευση σημειώθηκε πολύ πρόσφατα, λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για Χριστούγεννα, όταν κυκλοφόρησαν και πάλι φήμες – από την αντιπολίτευση κυρίως- πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές. 

Εαρινοί σχεδιασμοί

Ούτε αυτά τα σενάρια επαληθεύτηκαν: Το ρεπορτάζ εξάλλου επιμένει, όπως δημοσίευσε και το “Κ” στο Χριστουγεννιάτικο φύλλο του: Τρεις είναι οι Κυριακές που βρίσκονται υπό εξέταση στο πρωθυπουργικό καλεντάρι. Η 26 Μαρτίου, 2 Απριλίου, 9 Απριλίου. 

Εκεί – εκτός πολύ ανατρεπτικού απροόπτου- θα καθίσει η μπίλια του πρωθυπουργικού σχεδιασμού, ο οποίος εμπεριέχει το ζύγι πολλών παραμέτρων: Οι κάλπες κατά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη θα στηθούν όσο εγγύτερα στη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης είναι δυνατό.

Συνυπολογίζεται ότι θα χρειαστεί χρόνος και για το στήσιμο της δεύτερης κάλπης ( δίμηνο το υπολόγισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τις προάλλες) και δεν θα πρέπει να ταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και η τουριστική περίοδος. 

“Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή για την όλη διαδικασία. Ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη”, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Βορίδη.

Ενδιαμέσως, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι πρέπει να τρέξουν νομοθετήματα μεταρρυθμιστικά με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ταυτόχρονα και να προλάβει να “εγγραφούν” στους Πολίτες, μέτρα ανακούφισης και στήριξης της Κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο το market pass, το οποίο θα αρχίσει να αποδίδει μετά τον Φεβρουάριο. 

Η εξίσωση της ημερομηνίας της κάλπης , βρίσκεται στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη μεν , συνεπώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις , αλλά το τοπίο των σεναρίων, βάσει των παραπάνω σχεδιασμών και “δεσμεύσεων”, αρχίζει εφεξής να γίνεται πιο “καθαρό”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ν. Ζορμπά, 27/12/2022]