ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ

Επτά σύλλογοι λογιστών φοροτεχνικών που καλύπτουν περιοχές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έως τις Κυκλάδες και τη Σαντορίνη, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων (ΠΕΦΕ) στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να δώσει παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εγγραφή των επιχειρήσεων στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, κάνοντας λόγο για «παρέμβαση που αφορά της βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων-μελών» του κλάδου.

Οι οκτώ φορείς των φοροτεχνικών τονίζουν ότι αρχικά, με την 49758/26-05-2022, οριζόταν το χρονικό διάστημα της απογραφικής διαδικασίας εργαζόμενων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις της Β φάσης, οριζόταν το χρονικό διάστημα δύο μηνών (1η Οκτωβρίου 2022 έως και 30η Νοεμβρίου 2022), το οποίο όμως με Ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας στις 23/09/2022 μειώθηκε σε έναν μήνα (1η Νοεμβρίου 2022 έως και 30η Νοεμβρίου 2022).

Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι για τις επιχειρήσεις της Α΄ φάσης («επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 250 εργαζόμενους, καθώς και το σύνολο των Τραπεζών της Χώρας»), είχε δοθεί διάστημα τεσσάρων μηνών για την απογραφική διαδικασία.

Δώρα Χριστουγέννων και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως είναι γνωστό η παράταση της απογραφικής διαδικασίας δόθηκε εως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο οι οκτώ σύλλογοι φοροτεχνικών επισημαίνουν ότι κατά την εν λόγω ημερομηνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο υπολογισμός των Δώρων Χριστουγέννων, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων!

Σημειώνουν δε ότι στις 20/12/2022 μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα, καθίσταται υποχρεωτική η λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων, με βάση την απόφαση, για να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία προβλέπεται από αυτήν. «Προφανώς εδώ, για αυτούς τους εργαζόμενους απουσιάζει η λεγόμενη «προστασία της εργασίας» και καθίσταται υποχρεωτική η υπερεργασία ή η υπερωρία!», αναφέρουν με έμφαση οι φοροτεχνικοί.

Επίσης, στρέφονται και της επισήμανσης του υπουργείου Εργασίας ότι «η παράταση αυτή παρέχεται προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος (!!!) σε όσες εταιρείες δεν απογράφηκαν και στους λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση!»

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Μήπως η απειλή αυτή στρέφεται κατά της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλου του εγχειρήματος, κατά του Υπουργού, κατά της Πολιτείας, κατά της αγοράς και των επιχειρήσεων ή εν τέλει μόνο κατά του Κλάδου των Λογιστών Φοροτεχνικών, που υλοποιούν άοκνα και άμισθα τις αποφάσεις της Πολιτείας;»

Υπόχρεοι απογραφικής διαδικασίας

Η απόφαση ορίζει σαφέστατα τους υπόχρεους, που δεν είναι άλλοι από τους εργοδότες. «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 2, οφείλουν να προβούν στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ…» «Οι λοιπές επιχειρήσεις-εργοδότες της Χώρας, εκτός των αναφερομένων στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, οφείλουν να προβούν στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ…» «….ο εργοδότης υποχρεούται να ειδοποιήσει αμέσως, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.»

Συνεπώς, είναι σαφέστατο ότι η πρωτεύουσα υποχρέωση είναι των εργοδοτών επιχειρήσεων και ουδεμία σχέση πρέπει να έχουν οι επιπτώσεις μη εφαρμογής της και οι ευθύνες που απορρέουν από αυτήν, στον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών.

Επομένως, η «υπεύθυνη» Πολιτεία πρέπει με θάρρος να εξηγήσει στις φορολογούμενες επιχειρήσεις – εν μέσω μιας τραγικής οικονομικής συγκυρίας – ότι εκτός των υπολοίπων δυσχερειών θα πρέπει με το πρόσχημα της οργάνωσής τους και της προστασίας του προσωπικού τους να επωμισθούν και τα βαριά πρόστιμα τα οποία προβλέπονται, επισημαίνουν οι σύλλογοι των φοροτεχνικών.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 2/12/2022]