O ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Μια ακόμη μάχη Βορρά- Νότου αναμένεται ότι θα έχουμε στο σημερινό Eurogroup, με σημείο αντιπαράθεσης την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με πακέτα στήριξης σε δύο ταχύτητες αλλά και την επόμενη μέρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο κρίσιμο θέμα της στήριξης των οικονομιών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, στην πρώτη ταχύτητα το παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της με 200 δισ. με στόχο να επιβραδύνει την ύφεση που βλέπει να έρχεται. Από κοντά βρίσκονται και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, που δεν έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, κατά συνέπεια έχουν το περιθώριο να ενισχύουν τις οικονομίες τους με όσα μέτρα κρίνουν απαραίτητα .

Από την άλλη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οι οποίες έχουν ως γνωστό περιορισμούς στις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας τους. Οι δύο χώρες επιτρέπεται να στηρίξουν τις οικονομίες τους με ποσά, τα οποία δεν θα αναστέλλουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους και της μείωσης των ελλειμμάτων τους.

Μάλιστα οι περιορισμοί αυτοί δεν επιβάλλονται μόνο από τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, οι οποίες υποκαθιστούν για το 2023 το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ελλάδα και Ιταλία, είναι από τις αναλογικά πιο ευνοημένους χώρες του ΤΑΑ.

Ωστόσο η ροή των χρηματοδοτήσεων θα συνεχίζεται υπό τον όρο ότι θα επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, εκτός βέβαια από τους στόχους, τα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα του ίδιου του προγράμματος.

Η εμπλοκή με το REpowerEU

Το περίεργο είναι, ότι την ευκαιρία χρηματοδότησης που δίνει το ΤΑΑ στον “φτωχό” Νότο, προσπαθεί και τώρα να μπλοκάρει ο “πλούσιος” Βορράς με σημείο αναφοράς το REPowerEU. Κατά τη συζήτηση για την οριστικοποίηση του μοντέλου χρηματοδότησης, όπως είχε προταθεί τον Μάιο από την Κομισιόν, Γερμανία και Ολλανδία είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει μέρος των εθνικών προγραμμάτων του ΤΑΑ και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ενστάσεις στην συμβολή στην χρηματοδότηση των έργων που θα γίνουν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα με 20 δισ. ευρώ από το κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο όπου συγκεντρώνονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων. Οι Βόρειες χώρες, ζήτησαν η χρηματοδότηση των έργων να γίνει μόνο μέσω των αδιάθετων δανείων ύψους 223 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την εσωτερική ανακατάταξης κονδυλίων που έχει εξασφαλίσει η κάθε χώρα, από άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες ( πχ τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2021 -2027 ). Σήμερα αλλά και στο αυριανό ECOFIN θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση, ώστε να “ξεπαγώσει” το REpowerEU, το οποίο μπλοκάρει και την διαδικασία της αναθεώρησης του προγράμματος για κάθε χώρα.

Η συνεργασία νομισματικής δημοσιονομικής πολιτικής

Κατά την συνεδρίαση , θα συζητηθεί και η έκκληση της ΕΚΤ για συγκράτηση των μέτρων στήριξης και διοχέτευση τους μόνο στους οικονομικά ευάλωτους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας για συγκράτηση του πληθωρισμού. Τούτο αν και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο για μια κοινή στάση.

Είναι σαφές, ότι ο Βορράς και ειδικά η Γερμανία, δεν θέλουν ένα τέτοιο περιορισμό, αφού αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης. Από την άλλη, χώρες με μεγάλο χρέος και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και Ιταλία, εξαντλούν σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια για την στήριξης των οικονομιών τους, για να μην ακολουθήσουν την Γερμανία, σε μια οικονομική συρρίκνωση που θα αυξήσει περισσότερο το χρέος τους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 3/10/2022]