ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Νέα δεδομένα για την πάθηση δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπτώματα για αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από την Covid-19 και να επιστρέψουν στην κανονική ζωή τους, πολλοί εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σκωτία.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Communications παρακολούθησε 33.281 άτομα με πρόσφατες μολύνσεις από την Covid, καθώς και μια ομάδα 62.957 ατόμων που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί, για να καθορίσει ποια συμπτώματα συνδέονταν περισσότερο με την Covid μακράς διαρκείας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ασαφή συμπτώματα που συχνά απορρίπτονται – όπως η «ομίχλη του εγκεφάλου» ή η σύγχυση – θα μπορούσαν να συνδεθούν πιο οριστικά με την Covid μακράς διαρκείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν με την ασθένεια, άνθρωποι που παρουσίαζαν σημάδια Covid μακράς διαρκείας ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν επίμονα από 24 από τα 26 παρακολουθούμενα συμπτώματα. Συνηθέστερα, όσοι είχαν Covid μακράς διαρκείας παρουσίασαν δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ομίχλη στον εγκέφαλο και πόνο στο στήθος. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ Covid, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με μακρά Covid είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δύσπνοια.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν αυτό που έχoυν φέρει στην επιφάνεια και άλλες έρευνες: Τα άτομα που είχαν σοβαρές λοιμώξεις από την Covid ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα μακράς διαρκείας. Επιπλέον, τα άτομα με ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνια Covid.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο εμβολιασμός μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο Covid μακράς διαρκείας. Συγκεκριμένα, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επτά από τα 26 παρακολουθούμενα συμπτώματα.

Ωστόσο, εάν έχουμε μια ήπια λοίμωξη και είμαστε εμβολιασμένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε συμπτώματα μακράς διάρκειας, λέει ο δρ. Αντριου Σαμές, παθολόγος εσωτερικής ιατρικής που θεραπεύει ασθενείς στο The Ohio State University Wexner Medical Center’s Post -Πρόγραμμα αποκατάστασης COVID.

Ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη της Σκωτίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν Covid μακράς διαρκείας εάν ήταν εμβολιασμένοι και ασυμπτωματικοί, η εμφάνιση της πάθησης εξακολουθεί να είναι δυνατή — και η Covid είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος και απρόβλεπτος ιός.

«Μπορεί να έχoυμε εμβολιαστεί, και να πάθουμε μια ήπια λοίμωξη [και] θα μπορούσαμε ακόμα να έχουμε ενοχλήσεις και η ζωή μας να ανατραπεί εντελώς από την Covid μακράς διαρκείας», λέει ο Σαμές, ο οποίος δεν ενεπλάκη στην εν λόγω έρευνα.

Ευρήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ζοφερά ήταν το ότι το 6% των μολυσμένων συμμετεχόντων δεν είχε αναρρώσει καθόλου από την Covid, ενώ το 42% ανέφερε μερική ανάρρωση από έξι έως 18 μήνες μετά τη μόλυνση. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα άτομα με οικονομικά ζητήματα ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από Covid μακράς διαρκείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 91% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν λευκοί, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής αντίκτυπος σε άλλες κοινότητες.

Σε ποιο σημείο η Covid-19 γίνεται Covid μακράς διαρκείας;

Σύμφωνα με τον Σαμές, η Covid μακράς διαρκείας έχει δύο ορισμούς. Πρώτον, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ότι τα συμπτώματα που διαρκούν έναν μήνα ή περισσότερο μπορεί να υποδηλώνουν Covid μακράς διαρκείας.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν έναν μήνα για να αναρρώσουν πλήρως από σύμφωνα με τον ίδιο. Απλώς ας σκεφτούμε όλα τα άτομα που γνωρίζουμε (ίσως συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας) που δυσκολεύτηκαν να επιστρέψουν στην προπόνηση ή είχαν παρατεταμένο βήχα για εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

«Νομίζω ότι ο καλύτερος ορισμός για μένα είναι αυτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θέτει τρεις μήνες ως το σημάδι» για την Covid μακράς διαρκείας, λέει. Στη μελέτη της Σκωτίας, τα συμπτώματα παρέμειναν για ενάμιση χρόνο μετά τη μόλυνση.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από τις λοιμώξεις Covid-19

Αν και ορισμένοι παράγοντες μπορεί να μας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε Covid μακράς διαρκείας, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Πρώτα, ας εμβολιαστούμε κατά της Covid κι ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε ενημερωμένοι και για την αναμνηστική μας δόση…

Στη συνέχεια, εάν αρρωστήσουμε, ας κάνουμε ένα σχέδιο θεραπείας με το γιατρό μας. Θεραπείες όπως το Paxlovid και τα μονοκλωνικά αντισώματα βραχείας δράσης είναι διαθέσιμες για ορισμένα άτομα, σημειώνει ο Σαμές.

Επιπροσθέτως, εάν είμαστε ανοσοκατεσταλμένοι και μπορεί να μην έχουμε καλή ανταπόκριση στο εμβόλιο, μπορεί να πληρούμε τις προϋποθέσεις για να πάρουμε το Evusheld, «ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μακράς δράσης που μας προσφέρει επιπλέον προστασία έναντι της Covid», συμπληρώνει. (Ωστόσο, νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Evusheld μπορεί να μην προστατεύει από όλες τις παραλλαγές και οι θεραπείες με αντισώματα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Ομικρον. Επομένως, είναι καλύτερο να μιλήσουμε με το γιατρό μας σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση του ζητήματος ως προς εμάς).

Τέλος, ας φροντίσουμε να εξακολουθούμε να λαμβάνουμε προφυλάξεις όπως η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι η κρυφή συνέπεια της πανδημίας», λέει ο Σαμές για την Covid μακράς διαρκείας.

«Ενώ βλέπουμε λιγότερους άμεσους θανάτους και ανθρώπους στη [μονάδα εντατικής θεραπείας]… Νομίζω ότι όσο κυκλοφορεί η Covid, θα βλέπουμε αυτές τις περιπτώσεις της Covid μακράς διαρκείας που μπορεί να μας απενεργοποιεί εντελώς».

(Φωτό: CATHERINE MCQUEEN VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, της Jillian Wilson, 17/10/2022]