ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ… ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Περιοχές όπως ο Χολομώντας, η Αρναία, ο Ταξιάρχης και ο Πολύγυρος θα δοκιμαστούν έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι φαίνεται πως θα ανεβάσουν κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης.

Μακράν αυξημένες αναμένεται να είναι φέτος, οι ανάγκες των κατοίκων της ορεινής Χαλκιδικής σε κατανάλωση καυσόξυλων και πέλετ. Η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση ωθεί τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση πετρελαίου και να στραφούν και πάλι σε άλλα μέσα θέρμανσης. 

Περιοχές όπως ο Χολομώντας, η Αρναία, ο Ταξιάρχης και ο Πολύγυρος θα δοκιμαστούν έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι φαίνεται πως θα ανεβάσουν κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης.

Όπως εξηγεί ο Κώστας Καρούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κοινοχρήστων Metron Χαλκιδικής, μέχρι και πέρσι υπήρχαν πολυκατοικίες στο νομό που έκαναν χρήση της κεντρικής θέρμανσης. «Από τον χειμώνα του 2021 άρχισαν να μειώνονται οι χρήσεις καυστήρων κεντρικής θέρμανσης. Στα Ν. Μουδανιά σχεδόν το 99 τοις εκατό των πολυκατοικιών προχώρησαν σε ατομικές εγκαταστάσεις, ενώ και στη Ν. Καλλικράτεια οι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση που παραμένουν, είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού. Από τις παραθεριστικές περιοχές χάθηκαν οι ιδιοκτήτες Β’ κατοικίας που ακόμη και τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα επέλεγαν μια σύντομη απόδραση από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει, και λόγω κόστους μετακίνησης, και επειδή η θέρμανση του εξοχικού κοστίζει», τονίζει. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν πλέον τον κλιματισμό και για τη θέρμανση, παρόλο που όπως λέει ο κ. Καρούλης, τα σπίτια στη Χαλκιδική με τον τσουχτερό χειμώνα, δύσκολα θερμαίνονται μόνο με κλιματιστικά.

Η ορεινή Χαλκιδική και ο ιδιαίτερος Πολύγυρος

Τα καυσόξυλα και οι ξυλολέβητες κυριαρχούν στα χωριά της ορεινής Χαλκιδικής. Ακόμη και τον Σεπτέμβριο με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα βράδια που πέφτει ο υδράργυρος, βλέπει κανείς να καπνίζουν τα πρώτα τζάκια, σε χωριά όπως ο Ταξιάρχης και η Αρναία. Από την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, στον Ταξιάρχη, η κοινότητα ανακοίνωσε την έναρξη διανομής καυσόξυλων. Οι κάτοικοι που ζουν στην ορεινή, μειονεκτική περιοχή, δικαιούνται περίπου 4 τόνους ετησίως στην τιμή των 300 ευρώ. Η έναρξη διανομής γίνεται από τον Συνεταιρισμό Δασεργατών Πολυγύρου, κι όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη, Ιωάννης Ξάκης, οι δικαιούχοι είτε πληρώνουν το κόστος κοπής και μεταφοράς, είτε προχωρούν οι ίδιοι στη διαδικασία. «Ελάχιστα είναι τα σπίτια που επιλέγουν το πετρέλαιο, μόνο όσοι έχουν καλύτερα εισοδήματα», μας λέει ο κ. Ξάκης.

Το καυσόξυλο έχει την τιμητική του και στην Αρναία. Στην Ιστορική έδρα του δήμου Αριστοτέλη και τα γύρω χωριά, λίγα σπίτια καίνε πετρέλαιο ενώ στα περισσότερα οι ξυλολέβητες έχουν αντικαταστήσει το τζάκι.

Ακόμη όμως και οι τιμές στα καυσόξυλα εμφανίζονται αρκετά τσιμπημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τον χειμώνα που μας πέρασε οι κάτοικοι στη Χαλκιδική πήραν ξύλα με 100-120 ευρώ τον τόνο. Φέτος ο τόνος έχει φτάσει ήδη τα 150 ευρώ και οδεύει στα 180, κάτι που μπορεί να φρενάρει μόνο το «πλαφόν κόφτης» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στον Πολύγυρο τώρα, όπου  έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, οι ενδιαφερόμενοι δημότες βρίσκονται σε σύγχυση. Φαίνεται πως όσοι έκαναν αντικατάσταση εξοπλισμού έχουν ενδοιασμούς πλέον για τις τιμές και για το αν θα είναι επαρκής ο αριθμός των συνδέσεων ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ.  Παρότι οι δημότες που θέλησαν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου είχαν απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των ρυθμιζόμενων, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τελών σύνδεσης, η κατάσταση άλλαξε άρδην, με τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε για το φυσικό αέριο η στάση της Ρωσίας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το θέμα, με δεδομένο ότι στον Πολύγυρο οι μεγάλες πολυκατοικίες κατά 50 τοις εκατό σχεδόν διατηρούσαν το σύστημα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.xalkidikipolitiki.com/, της Σουζάνας Καζάκα – από Μακεδονία της Κυριακής, 19/9/2022]