ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΆΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ – ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΙΑΣ

Με ιδιαίτερες δυσκολίες ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή της επιτραπέζιας – πράσινης ελιάς σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Από τη μία η μειωμένη τιμή ζήτησης και από την άλλη τα ελάχιστα εργατικά χέρια που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί, ενώ ανέμεναν τη βοήθεια εργατών από χώρες του εξωτερικού.

Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωράει η συγκομιδή της επιτραπέζια ελιάς Χαλκιδικής φέτος, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών αυτή την περίοδο.

«Εγώ χρειαζόμουν γύρω στα 40 άτομα και έχω μόνο 15, με αποτέλεσμα οι ελιές να «μελανιάσουν» κάποια στιγμή και η χασούρα να ανέβει ακόμη περισσότερο, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα με την τιμή που δόθηκε για την επιτραπέζια ελιά. Είχαμε υποσχέσεις από κάποια πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, πως θα γινόντουσαν διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές, για να έρθουν άτομα από εκεί, ώστε να δουλέψουν ως εργάτες γης για να μαζέψουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και γι’ ακόμη μία χρονιά αντιμετωπίζουμε την τεράστια έλλειψη εργατών γης» τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος «κινήθηκε» με τα λεγόμενά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, Κώστας Βλαβής σημειώνοντας πως τα εργατικά χέρια είναι ένα πάγιο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

«Γενικώς ανά διαστήματα πολιτικά πρόσωπα είχαν ανακοινώσει πως θα ερχόντουσαν σε διακρατικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, για να έρθουν στη χώρα μας εργάτες γης, όπως με αυτή της Ινδίας. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, ενώ και να ερχόντουσαν οι συγκεκριμένοι θα ήταν ανειδίκευτοι, οπότε θα είχαμε άλλα προβλήματα εκεί. Ίσως, θα μπορούσαν κάποιες οργανώσεις να απευθύνονται είτε σε πρεσβείες είτε σε γραφεία εργατών και έτσι να υπάρχει μία ροή εργατών γης από το εξωτερικό, για να λυθεί κι αυτό κάποια στιγμή» συμπλήρωσε ο Κώστας Βλαβής.

Πώς αντιμετωπίζει ο αγροτικός «κόσμος» της Χαλκιδικής την τιμή της πράσινης ελιάς που ανακοινώθηκε

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης σημειώνει ότι το κέρδος από την τιμή που δόθηκε στην επιτραπέζια ελιά, μάλλον θα είναι μηδαμινό για τους παραγωγούς, ενώ οι περισσότεροι φέρεται πως θα ζημιωθούν και πάλι, διότι πέρσι το 80% της παραγωγής, περιείχε άκαρπες ελιές, αν και φέτος η συγκομιδή μέχρι στιγμής είναι άκρως ικανοποιητική.

«Φέτος η παραγωγή είναι αρκετά ικανοποιητική, αλλά η τιμή που δόθηκε στα 1,10 ευρώ στα 110 κομμάτια το κιλό για την πράσινη – επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής σε σχέση με πέρσι που η τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,50 ευρώ περίπου, μας προβληματίζει αρκετά, διότι ο μέσος όρος θα κυμανθεί στα 0,80 λεπτά περίπου… όσο και το κόστος παραγωγής της, δηλαδή στη μισή τιμή από πέρσι. Πρέπει οι κατάλογοι ν’ αλλάξουν και ν’ ανέβουν οι τιμές, εάν δεν θέλουν κάποιοι, να ζημιωθούμε και φέτος. Σκεφτείτε πως με την επιτραπέζια ελιά ασχολούνται περισσότερα από 20.000 άτομα στην Χαλκιδική, οπότε χιλιάδες αγρότες θα υποστούν βαρύ πλήγμα στα οικονομικά τους» πρόσθεσε ο κ. Μισαηλίδης.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας σημείωσε στο GRTimes.gr πως για να είναι βιώσιμοι οι παραγωγοί, θα πρέπει να κρατηθεί η ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και ταυτόχρονα οι κατάλογοι ν’ αλλάξουν τιμή και να ξεπεράσει τα 1,30 ευρώ στα 110 κομμάτι το κιλό.

Τέλος, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου είπε τα εξής για τη συγκεκριμένη κατάσταση:

«Όταν υπάρχει αυξημένη συγκομιδή το λογικό είναι η τιμή να κυμανθεί είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω. Δύο χρονιές δεν είχαμε υψηλή συγκομιδή, οπότε η ζήτηση ήταν τεράστια και οι τιμές υψηλές, αλλά φέτος που επικρατεί η αντίστροφη κατάσταση, η τιμή όπως ήταν φυσιολογικό έπεσε αρκετά. Η ελιά είναι σαν το χρηματιστήριο, όπου υπάρχει πληθώρα σ’ ένα προϊόν η τιμή του πέφτει, όπως και το αντίθετο. Το κύριο πρόβλημα είναι πως με την αύξηση της ενέργειας θα την αποκομίσουν στο τέλος οι αγρότες, δηλαδή τα άτομα που παράγουν».

*Να σημειωθεί, ότι με βάση τον πρώτο τιμοκατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα 110 κομμάτια στο κιλό πληρώνονται προς 1,10 ευρώ, τα 150 κομμάτια 0,75 λεπτά και το 200άρι πληρώνεται με 0,55 λεπτά.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, 21/09/2022]