ΣΑΝ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ…ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Η ενεργειακή κρίση «μετακομίζει» πολίτες από τη Γερμανία – Ολοένα και περισσότεροι σκέφτονται να περάσουν το χειμώνα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – Μεσίτες μιλούν στο makthes.gr

Ποιος είπε ότι η Χαλκιδική αποτελεί αγαπημένο προορισμό μόνο το καλοκαίρι για τους Ευρωπαίους; Η σφοδρότατη ενεργειακή κρίση αλλάζει άρδην τα δεδομένα με αρκετούς Γερμανούς, όχι μόνο συνταξιούχους, να σκέφτονται σοβαρά την μετακόμισή τους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να…ξεχειμωνιάσουν.

Κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να δώσει ώθηση στο «μεταναστευτικό κύμα» είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών (οπτικές ίνες, αεροδρόμια, νοσοκομεία) η οποία μπορεί να τους πείσει να κάνουν το…μεγάλο βήμα.

«Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από Γερμανούς που θέλουν να έρθουν στη Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση γεννάει δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται να μη μείνουμε μόνο στο ενδιαφέρον. Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά», σημειώνει ο Νίκος Μανομενίδης, μεσίτης και διευθυντής της eXpGreece.

«Πολλοί Γερμανοί έχουν περιουσία και σπίτια στην Ισπανία, το να φεύγει κάποιος από βόρειες περιοχές σε νότιες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική, οι Ευρωπαίοι το κάνουν αυτό μόνο για διακοπές αλλά ενδεχομένως αυτό να αλλάξει», προσθέτει.

Θεσσαλονίκη (πχ Περαία), Πιερία, πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Πευκοχώρι, Μαρμαράς, Νικήτη) είναι οι περιοχές που μαγνητίζουν τα βλέμματα. «Οι τιμές στα σπίτια θα εμφανίσουν τάσεις σταθεροποίησης, όχι ανόδου, αν μετουσιωθεί το ενδιαφέρον σε πράξεις και έχουμε αγοραπωλησίες, ας μην ξεχνάμε πως χάσαμε την αγορά της Ρωσίας λόγω του πολέμου. Εκτιμώ πάντως πως όσοι έρθουν (και συνταξιούχοι αλλά και εργαζόμενοι εξ αποστάσεως) θα προτιμήσουν κυρίως μέρη που υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (π.χ. οπτική ίνα), καλά νοσοκομεία και αεροδρόμια», καταλήγει.

Η ισχυρή ζήτηση από τη Γερμανία για ταξίδια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη δριμύτητα της ενεργειακής κρίσης και των χαμηλών θερμοκρασιών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση «αερογέφυρας» μεταξύ των δύο κρατών τον επερχόμενο χειμώνα: τη φιλοξενία Βορειοευρωπαίων, κυρίως συνταξιούχων, σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα κατά την περίοδο του χειμώνα, με κίνητρο τα πολύ χαμηλότερα κόστη θέρμανσης, λόγω του ηπιότερου ελληνικού κλίματος, και δευτερευόντως του χαμηλότερου κόστους διαβίωσης εν γένει.

Η πρωτοβουλία, που είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι, αρχίζει φέτος, δεδομένης και της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, να λαμβάνει συγκεκριμένη μορφή. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί οργανισμοί αξιολογούν την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων και τουριστικών κλινών αντίστοιχα. Κορυφαία στελέχη των αεροπορικών ομίλων Lufthansa και Condor και των τουριστικών γραφείων Der Touristik και TUI συναντήθηκαν με τον υπουργό τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τους σχετικούς σχεδιασμούς.

Κοινός τόπος των συζητήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου μπορεί να γίνει πράξη τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) όσο και στην περιφέρεια (Χαλκιδική, Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Κως). Ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι οι αεροπορικές να ενισχύσουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους και τον χειμώνα. Κάτι το οποίο, όπως προκύπτει, είναι εφικτό καθώς τα τουριστικά γραφεία μπορούν να διαθέσουν πακέτα διαμονής εφόσον εξασφαλιστεί η χειμερινή λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια και ταυτόχρονα «τρέξει» από τον ΕΟΤ καμπάνια για την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο, η συζήτηση για επέκταση της τουριστικής σεζόν, έστω και με την έκτακτη συνθήκη της ενεργειακής λαίλαπας, ανοίγει για τα καλά…

 

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, του Στέφανου Μαχτσίρα, 22/9/2022]