ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΟΠΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στους ελέγχους των επιχειρήσεων. Πλέον κατά τον έλεγχο επιχειρήσεων, εκτός από τις παραβάσεις που θα εντοπίζονται εκείνη τη στιγμή θα μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν υποβληθεί δηλώσεις εισοδήματος ΦΠΑ, εάν είχαν παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα έχουν στο tablet τους.

Μάλιστα, μετά το τέλος του ελέγχου, οι ελεγκτές θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά το σημείωμα διαπιστώσεων, το οποίο θα κοινοποιείται και στην κεντρική υπηρεσία. Οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου. 

Εκτός από την  εφαρμογή appodixi, που τέθηκε χθες σε εφαρμογή, οι πολίτες θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να καταγγείλουν μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες. 

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι μέχρι το 2022 η εφορία και οι έλεγχοι να έχουν ψηφιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις αρχές του 2023.

Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση μέσω των αλλαγών και τη χρήση της τεχνολογίας θέλει να στείλει μήνυμα στους φοροφυγάδες, ότι μπορεί να φθάσει ευκολότερα στον εντοπισμό αποκρυφθείσας φορολογητέας ύλης όπως έγινε άλλωστε με επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες δεν εξέδιδαν αποδείξεις στις παραγγελίες delivery. Σημειώνεται ότι η φοροδιαφυγή του αποκαλύφθηκε από τις πλατφόρμες παραγγελιών που απέστειλαν τα στοιχεία που ζήτησε η ΑΑΔΕ. 

Τι έρχεται μέχρι το τέλος έτους

  • -Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.
  • -Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας. Ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. (10/22).
  • -Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησία.
  • -Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  • -Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων
  • -Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου 
  • -Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα 
  • -Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)
    • Αξιοποίηση δεδομένων καρτών αλλοδαπής
  • -Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
  • -Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)
  • -Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 21/9/2022]