ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η πορεία του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. 

Είναι χαρακτηριστική η υποαπόδοση σε επίπεδο πωλήσεων της βασικότερης ίσως κατηγορίας που συμπεριλαμβανόταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης, αυτής των κλιματιστικών. Συγκεκριμένοι λόγοι, όπως η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος αλλά και το γεγονός ότι μεσολάβησε η καλοκαιρινή περίοδος, στέρησαν σημαντικά έσοδα από την αγορά, η οποία φέτος κινείται σε επίπεδο επταμήνου με ποσοστό -11,1% σε πωλήσεις τεμαχίων και με -5,1% σε τζίρο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς, GFK. 

Οι παράγοντες που επηρέασαν τη ζήτηση

Η αγορά αποδίδει επί της ουσίας τις μειωμένες επιδόσεις της κατηγορίας κλιματιστικών, στο γεγονός ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η δυνατότητα των καταναλωτών να αγοράζουν συσκευές με το σχετικό voucher, ξεκίνησε στο τέλος του Ιουλίου. Σε μία περίοδο κατά την οποία ένα σημαντικό μέρος πολιτών είχε ήδη εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ για τις καλοκαιρινές του διακοπές, με αποτέλεσμα να μπαίνει πλέον σε δεύτερη μοίρα η οποιαδήποτε σκέψη ή προγραμματισμός για αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού με νέο. Ταυτόχρονα, όμως, καθοριστικός υπήρξε και ο ρόλος των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περσινός καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση πωλήσεων κλιματιστικών με ισχυρό τριψήφιο ποσοστό (+140%) στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2021. Αντιθέτως, φέτος τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά εμφάνισε και σημάδια κάμψης ή αναμονής από πλευράς των καταναλωτών ενόψει της έναρξης του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών που εν τέλει ήρθε στην αγορά με σημαντική καθυστέρηση. 

Πόσα κλιματιστικά πουλήθηκαν

Βλέποντας αναλυτικότερα τις πωλήσεις κλιματιστικών στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2022, ήταν μειωμένες κατά 10,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατερχόμενες στα 176.773 τεμάχια έναντι 198.255. Σε επίπεδο τζίρου, η κατηγορία των κλιματιστικών σημείωσε επίσης κάμψη, με -1,2% στο επτάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο στα 102,97 εκατ. ευρώ έναντι 104,22 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα ψυγεία συμπαρασύρουν θετικά τις μεγάλες οικιακές συσκευές

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές, στις οποίες συγκαταλέγονται και τα ψυγεία αλλά και οι ψυγειοκαταψύκτες, η εικόνα είναι θετικότερη σε σύγκριση με αυτήν των κλιματιστικών. Στο φετινό επτάμηνο, ο τζίρος των μεγάλων οικιακών συσκευών ήταν αυξημένος στα 278,06 εκατ. ευρώ από 107,73 εκατ. ευρώ (+1,9%). Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τεμαχίων, φέτος στο επτάμηνο ήταν μειωμένες στα 727.450 από 760.009 πέρυσι (-4,3%). 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα ψυγεία παρ’ όλ’ αυτά κινήθηκαν ιδιαίτερα θετικά και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και κατά την έναρξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”, γεγονός που αφενός αποδίδεται στην ύπαρξη διαθέσιμου αποθέματος αλλά και στο ότι σε αντίθεση με τα κλιματιστικά είναι απλούστερη η διαδικασία αγοράς τους καθότι δεν απαιτείται τεχνικός για την εγκατάσταση παρά μόνο η μεταφορά της συσκευής στον χώρο επιλογής του εκάστοτε πελάτη. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η κατηγορία των μεγάλων οικιακών συσκευών θα γράψει θετικό πρόσημο προσεχώς και σε τεμάχια από πλευράς πωλήσεων, καθότι συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή η θετική πορεία των ψυγείων. 

Δύσκολα θα ανατραπεί η αρνητική πορεία σε πωλήσεις τεμαχίων κλιματιστικών

Ως προς τα κλιματιστικά, η εικόνα του διψήφου ποσοστού μείωσης πωλήσεων που χωρίζει το φετινό επτάμηνο από το περσινό, εκτιμάται ότι δύσκολα θα καλυφθεί, καθότι η απόσταση που χωρίζει τη φετινή χρονιά από την περσινή είναι περίπου 22.000 τεμάχια και παρά τη θετική πορεία που έχουν επί του παρόντος τα κλιματιστικά μετά την επιστροφή από τις διακοπές, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο τέλος του έτους. 

Νέα σειρά ανατιμήσεων από τον Οκτώβριο

Ως προς τις τιμές που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά ήδη έχουν γίνει αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η πρώτη τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο και η δεύτερη τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και επίκειται μία ακόμη σειρά ανατιμήσεων τον Οκτώβριο.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 16/9/2022]