ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΒΟΡΙΟΥ

Τα 17 στοιχεία των σπάνιων γαιών αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των εκτενών χρήσεων τους σε τεχνολογικές εφαρμογές και ιδιαιτέρως για τη σημασία που έχουν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ΑΠΕ.

Ωστόσο, το βόριο δεν απολαμβάνει αυτού του είδους τη δημοσιότητα και προσοχή. Όμως, όπως φαίνεται το βόριο δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεωρούμε ως ασήμαντο ή τετριμμένο. Το βόριο μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά της οικογένειας των σπάνιων γαιών και είναι επίσης κοντά στο λίθιο από πλευράς ιδιοτήτων.

Το βόριο βρίσκεται σχεδόν παντού

Το βόριο, το πέμπτο πιο ελαφρύ στοιχείο, έχει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα προηγμένων εφαρμογών, πολύ περισσότερων από τις σπάνιες γαίες και το λίθιο, συνδυαστικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν ήδη 40-50 κιλά ενώσεων του βορίου σε ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μαγνητών, του πλαισίου από χάλυβα υψηλής αντοχής, των κεραμικών στα φρένα, των οθονών, των panel του αμαξώματος και της θερμικής και ακουστικής μόνωσης. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρησιμοποιεί βόριο σε μόνιμους μαγνήτες, υαλοβάμβακα για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών και βοριοπυριτικό γυαλί για ηλιακούς συλλέκτες.

Το καρβίδιο του βορίου είναι το δεύτερο σκληρότερο υλικό, μετά από το διαμάντι, με κύρια εφαρμοφή στην αμυντική βιομηχανία. Η αντοχή του στη θερμότητα και τη διάβρωση καθιστά τα κεραμικά που είναι κατασκευασμένα από ενώσεις βορίου, ιδανικά για τις βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας και αεροδιαστημικής. Το βόριο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη βιομηχανία λιπασμάτων.

Το βόριο είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού υπό κανονικές συνθήκες αλλά μετατρέπεται σε καλό αγωγό σε υψηλές θερμοκρασίες, έχει υψηλό σημείο τήξης και σχετικά χαμηλή πυκνότητα. Τέλος, το βοροφένιο, ένα «εξωτικό» δισδιάστατο υλικό με πάχος μόλις ενός ατόμου βορίου, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην νανοηλεκτρονική, τους κβαντικούς υπολογιστές, τις φωτοβολταϊκές συστοιχίες και την τεχνολογία μπαταριών.

Το βόριο είναι σπάνιο στη γη

Οι σπάνιες γαίες, παρά το όνομά τους, δεν είναι ακριβώς σπάνιες. Επί του παρόντος υπάρχουν σχεδόν 300 ενεργά έργα σπάνιων γαιών σε παγκόσμια κλίμακα. Το μερίδιο της Κίνας στην προμήθεια σπάνιων γαιών μειώθηκε από 95% σε 54% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Σε αντίθεση όμως με το λίθιο που είναι ευρέως διαθέσιμο – δύσκολο όμως να εξορυχθεί σε τέτοιο βαθμό για θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες – το βόριο είναι σπανιότερο.

Το βόριο δεν εμφανίζεται στη στοιχειακή του κατάσταση και για να σχηματιστεί ένα κοίτασμα οικονομικής σημασίας, είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν ηφαιστειακή δραστηριότητα, ατμός και ένα σεισμικό ρήγμα, συνθήκες που εξηγούν την εξαιρετικά συγκεντρωμένη φύση της παραγωγής και των αποθεμάτων βορίου στον κόσμο.

Οι κύριοι παραγωγοί βορίου

Η τουρκική κρατική εταιρεία Eti Maden και η Rio Tinto ελέγχουν περίπου το 85% της παγκόσμιας προσφοράς βορίου, ποσότητας 4,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Η Eti Maden, η οποία οφείλει την ύπαρξή της σε ένα διάταγμα του Ατατούρκ από το 1935, από μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής από μόλις τέσσερα ορυχεία.

Το ιστορικό ορυχείο βορίου της Rio Tinto βρίσκεται στο Boron της Καλιφόρνια. Το ορυχείο χρονολογείται από το 1927 και η εταιρεία αναμένει ότι θα φτάσει στο τέλος της ζωής του  γύρω στο 2042. Η Τουρκία διαθέτει επίσης το 70% των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αποθεμάτων σύμφωνα με την United States Geological Survey (USGS). Τέλος, αυτό που έχει γίνει κεντρικό ζήτημα στον χώρο των κρίσιμων ορυκτών, είναι ότι το 80% της επεξεργασίας καρβιδίου του βορίου λαμβάνει χώρα στην Κίνα.

[…]

Μόνο έξι έργα εξόρυξης βορίου είναι υπό ανάπτυξη

H 5E δεν είναι ωστόσο η μοναδική εταιρεία που αναπτύσσει ένα έργο εξόρυξης βορίου. Ο Tausch λέει ότι, ενώ υπάρχουν ίσως 100 ενεργά έργα σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ορυχεία λιθίου, για το βόριο ο αριθμός είναι μόνο έξι, τα περισσότερα σε αρχικά στάδια και μικρότερης κλίμακας.

Το έργο λιθίου και βορίου Rhyolite Ridge στη Nevada αναπτύσσεται από τις εταιρείες Frontrunner Ioneer και Sibanye-Stillwater και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας. Θα διαθέτει ικανότητα παραγωγής 174.000 τόνων βορίου. Η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το 2023, αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τρία έργα βορίου βρίσκονται στη Σερβία: το έργο λιθίου Jadar της Rio Tinto, επί του παρόντος σε παύση, μπορεί να επιτύχει παραγωγή ύψους 284.000 τόνων ισοδυνάμου βορικού οξέος από ένα νέο ορυκτό, το έργο Valjevo που προωθείται από την Euro Lithium + Borates και το έργο Piskanja της Erin Ventures με δυναμικότητα 163.000 τόνων. Το μικρής κλίμακας έργο κολεμανίτη στο Bacanora El Cajon στο Μεξικό δεν έχει προχωρήσει πέρα ​​από την αρχική οικονομική αξιολόγηση που έγινε το 2013.

Λίθιο, μια ευτυχής σύμπτωση

«Τυπικά, όταν βρίσκεις βόριο, βρίσκεις και λίθιο, ενώ το αντίστροφο δεν είναι αληθές πάντα», λέει ο Tausch.

Το έργο στο Fort Cady έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής λιθίου στις ΗΠΑ (αν και ο Tausch παραδέχεται ότι δε θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη έργων λιθίου στη χώρα), στοχεύοντας σε εξόρυξη περίπου 5.000 τόνων ανθρακικού λιθίου σε πλήρη παραγωγή γύρω στο 2027.

Αν και οι τιμές των περισσότερων μετάλλων είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, οι τιμές του ανθρακικού λιθίου διατηρήθηκαν και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω των 70.000 δολαρίων ο τόνος στην Κίνα. Συγκρίνετε αυτή την τιμή με τα 6.000 δολάρια ανά τόνο πριν από δύο χρόνια!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

 

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, από Mining.com, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR, 26/9/2022]