ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Ούτε σημείο από τις αδιανόητες αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε θα μείνει αναπάντητο στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λίγες ώρες πριν την παρέμβαση Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται αργά το βράδυ της Παρασκευής, όλα δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις του στη χυδαία προπαγάνδα του Τούρκου προέδρου θα είναι σκληρές, με τον ίδιο να σπεύδει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και σε σκηνικό διμερών συναντήσεων και συνεντεύξεων σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να στείλει ηχηρά μηνύματα στην ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα και στη ρητορική της αποχαλίνωση που δεν έχει τέλος στην κατηφόρα.

Καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί το πλαίσιο της επιχείρησης κατάρριψης της τουρκικής προπαγάνδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεικνύει την Τουρκία ως χώρα που υπονομεύει τις δυτικές αξίες, απορρίπτοντας παραλλήλως τις ανυπόστατες κατηγορίες της ηγεσίας της γείτονος.

Η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας, παράλληλα, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, θα αποτελέσει δομικό στοιχείο της ομιλίας, τη στιγμή που…σε σκηνικό Νέας Υόρκης τρέχει η ενημέρωση εταίρων και συμμάχων για τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, επιμένει στην ανάγκη των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, άτι που έγινε καθαρό και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Ερντογάν και εάν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών.

Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας.

Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Πέρα από την αποκατάσταση της αλήθειας και την καταγγελία της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός:

  • -Θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μία συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.
  • -Θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μία χρονική συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Πρέπει συνεχώς να εξηγούμε γιατί χρειάζεται να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον ρωσικό εκβιασμό. Επειδή πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Αφορά κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία.

Επομένως, υπάρχει, νομίζω, ένα ευρύτερο μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη διεθνή κοινότητα, γιατί είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας κι εναντίον της Ρωσίας σε αυτόν τον άδικο πόλεμο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στο CNN, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς και προς την πλευρά της Άγκυρας.

  • -Θα σταθεί στη στρατηγική θέση της χώρας μας, που μετατρέπεται σε κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
  • -Θα αναπτύξει τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά, θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το μεταναστευτικό

Από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα καταγγείλει και τη συνεχή διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2020 ήταν ο πρόεδρος Ερντογάν και η Τουρκία που ενθάρρυναν ανοιχτά δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης, στο CNN, σημείωσε ότι δεν είναι η Ελλάδα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς.

“Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει.

Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων”, ανέφερε, δίνοντας ένα στίγμα του πλαισίου επάνω στο οποίο θα δομήσει τη σημερινή παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του  Δημήτρη Γκάτσιου