ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο χαλκός είναι ένα εξαιρετικά αγώγιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές και έχει την ιδιότητα να είναι όλκιμο, γεγονός που του επιτρέπει να μετατρέπεται εύκολα σε σύρμα, κάτι που αποτελεί τη βάση για τις εν λόγω εφαρμογές.

  1. Υψηλή ζήτηση

Σύμφωνα με έκθεση της S&P Global, η ζήτηση για χαλκό σχεδόν θα διπλασιαστεί σε 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το 2035. Μέχρι το 2050, αυτή αναμένεται να φτάσει τους 53 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι περισσότερη από όλο τον χαλκό που καταναλώθηκε στον κόσμο μεταξύ 1900 και 2021.

  1. Μείωση της παραγωγής

Η τρέχουσα παραγωγή χαλκού δεν επαρκεί για να καλύψει τις προβλεπόμενες ανάγκες ζήτησης. Σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο έως και 20 χρόνια για να ξεκινήσει η εκμετάλλευση ενός ορυχείου χαλκού. (Μεταξύ 2 και 8 έτη για την εξερεύνηση και 4 έως 12 έτη για την κατασκευή.)

Αυτές οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα νέων ορυχείων χαλκού οφείλονται σε γεωλογικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές άδειες και πολιτικές εντάσεις. Η Χιλή είναι ένα παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Η Χιλή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, το La Escondida. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας αυτής έχει αναλάβει πρωτοβουλία που θα αυξήσει τους φόρους στους στις εταιρείες εξόρυξης χαλκού από 40 σε 50%.

  1. Τεχνολογικές εξελίξεις και πρώτες ύλες

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υποδομών αλλά υπάρχει και στον τεχνικό εξοπλισμό. Με την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών, του Διαδικτύου 5G και της ζήτησης για καθαρές πηγές ενέργειας, ο χαλκός έχει γίνει βασικό στοιχείο για:

  • Ηλεκτρικά οχήματα: Χρησιμοποιούν περίπου 80% περισσότερο χαλκό από τους κινητήρες αεριωθουμένων.
  • Ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και καθαρή ενέργεια.
  • Διαδίκτυο 5G, κέντρα δεδομένων, αυτοματισμοί, ηλεκτροδότηση έξυπνων πόλεων.
  • Περίπου το 51% του χαλκού χρησιμοποιείται για κατασκευές και υποδομές.
  1. Μικρός αριθμός χωρών παράγει χαλκό

Το 65% της παραγωγής χαλκού συγκεντρώνεται σε πέντε μόνο χώρες: Χιλή, Αυστραλία, Περού, Μεξικό και ΗΠΑ. Ωστόσο, η Κίνα είναι ο κύριος εισαγωγέας και εξαγωγέας καθαρού χαλκού (με χρήση κυρίως στις καλωδιώσεις) και φιλοξενεί εννέα από τα 20 μεγαλύτερες μεταλλουργίες χαλκού.

[ΠΗΓΗ: https: //rawmathub.gr/, από NationWorldNews.com, 29/8/2022]