ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Στο εργοστάσιο της Brioche Pasquier στο Λονδίνο κάθε ρολό που βγαίνει από τους γιγαντιαίους φούρνους αερίου της εταιρείας έχει κόστος παραγωγής αυξημένο κατά τουλάχιστον 50%.

Από το βούτυρο έως τα αυγά και τη ζάχαρη, οι τιμές των περισσότερων πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η γαλλική αρτοποιία έχουν αυξηθεί μετά το ράλι των εμπορευμάτων τον περασμένο χρόνο. Αλλά η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα και με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, τονίζει το Bloomberg.

Πρόκειται για διπλό πλήγμα στους παραγωγούς τροφίμων και ένα κόστος που γίνεται άμεσα αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών εν μέσω γενικευμένης κρίσης κόστους ζωής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί ξεπερνώντας το 13% και το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών αναμένεται να ξοδέψει άνω του 10% του εισοδήματός του στην ενέργεια, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων εντείνει την επισιτιστική φτώχεια.

“Είναι το φαινόμενο ντόμινο που συνέβη καθώς δεχθήκαμε τεράστια αύξηση στο κόστος της ενέργειας”, δηλώνει στο Bloomberg ο Ryan Peters, διευθύνων σύμβουλος της Brioche Pasquier UK, ο οποίος διευθύνει το εργοστάσιο στο Milton Keynes.

“Προσπαθήσαμε να αυξήσουμε λίγο τις τιμές μας στους λιανοπωλητές και αυτό περνάει δυστυχώς  στους καταναλωτές”, επισημαίνει.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εντός του έτους, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε τον πλανήτη με έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια. Και παρόλο που το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων έχει αρχίσει να μειώνεται (για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο) οι καταναλωτές μοιάζει απίθανο να δουν βελτίωση στις τιμές.

Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι τώρα με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η ηλεκτρική ενέργεια εμπορεύονται σε υπερπολλαπλάσιες από τις συνηθισμένες τιμές.

Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, τονίζει το Bloomberg, καθώς πλησιάζουν οι σκοτεινές και παγωμένες μέρες του χειμώνα, που θα αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και ηλεκτρισμό.

“Είτε πρόκειται για το ψήσιμο κόκκων καφέ ή την παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα, οι εταιρείες μέχρι τώρα μιλούν μόνο για την αύξηση των πρώτων υλών”, σημειώνει η Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man.

Ωστόσο, η ίδια προσθέτει ότι “νομίζω πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Αυτός ο χειμώνας θα είναι game changer και τα κόστη επεξεργασίας πιθανότατα θα αυξηθούν”.

Η Suedzucker AG, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαρότευτλων στην Ευρώπη, δήλωσε εντός του έτους ότι η “σημαντική αύξηση” του κόστους πρώτων υλών, της ενέργειας και των συσκευασιών αντιστάθμισε τα αυξημένα της έσοδα το πρώτο τρίμηνο.

Η Allied Bakeries, κατασκευαστής του ψωμιού Kingsmill και Allinson, δήλωσε τον Ιούνιο ότι το αυξημένο κόστος εισροών συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια κέρδους της, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν ενισχυμένες στο τρίτο τρίμηνο.

Οι εταιρείες που μετατρέπουν σόγια, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους σε μαγειρικά έλαια επιβραδύνουν την παραγωγή τους σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη και τη μεταφέρουν σε άλλες περιοχές με χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Η επεξεργασία ελαιούχων σπόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 τουλάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο Fediol.

Κυβερνητική βοήθεια

Το outlook είναι τόσο ζοφερό που οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν ήδη να παρεμβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο βοήθειας 110 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών του αγροτικού τομέα, που έχουν πληγεί από την αύξηση της ενέργειας, των λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν και μεμονωμένα χώρες.

“Ο αγροτικός τομέας έχει δεχθεί ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των άλλων δαπανών, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις”, δήλωσε η Επίτροπος Αντιμονοπωλιακών Υποθέσεων της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη – μέλη προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης θα μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά”.

Επιπλέον, τα ενεργοβόρα εργοστάσια τροφίμων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κλείσουν εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου οδηγήσουν σε διανομή με δελτίο.

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει ήδη το δεύτερο εκ των τριών σταδίων του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει, και το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές λειτουργίας σε όλες τις βιομηχανίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ή τον περιορισμό των προμηθειών στα εργοστάσια. Τέτοια αρνητικά σενάρια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερο κόστος αγαθών παντοπωλείου.

Στο ανατολικό Λονδίνο, η Tate & Lyle Sugars εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι να συνεχίσει να προμηθεύει ζάχαρη καθημερινά τους πελάτες της από το διυλιστήριό της στο Silvertown δίπλα στον Τάμεση, δήλωσε ο Gerald Mason, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας που ανήκει στην American Sugar Refining.

“Ακριβώς όπως οι άνθρωποι παλεύουν με τους προϋπολογισμούς των σπιτιών τους, έτσι έχουμε να διαχειριστούμε την εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα στις δαπάνες ενέργειας και κόστους, διασφαλίζοντας ότι κάθε δεκάρα που ξοδεύει και παίρνει ως εισόδημα η επιχείρησή μας είναι αποτέλεσμα της βέλτιστης διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο”, λέει στο Bloomberg.

“Δεν διαχειριζόμαστε καζίνο. Φτιάχνουμε φαγητό, κάτι που μας φορτώνει μεγάλη ευθύνη να το κάνουμε σωστά”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 9/8/2022]