«ΦΩΝΕΣ» ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ

Η αφηγηματική θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Φωνές» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στο Ανοιχτό Θέατρο των Νέων Ρόδων,  αποτελεί την κεντρική εκδήλωση Δήμου Αριστοτέλη προς τιμήν της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Στέλιος Καλαϊτζής  που υπογράφει τη σκηνοθετική και κειμενική επιμέλεια της παράστασης, με Bοηθό Σκηνοθέτη την Άννα Καραμανίδου επισημαίνουν πως οι «Φωνές» έρχονται να λειτουργήσουν ως ένας χορός αρχαίας τραγωδίας, από… φωνές που ήρθαν κάποτε χωρίς αποσκευές, μεταφέροντας τις μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων, που εξιστορούν τον ξεριζωμό ενός ολόκληρου Έθνους!

Η παράσταση που βασίζεται στη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της Ιερισσού και των Νέων Ρόδων, καθώς και του χορευτικού συγκροτήματος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, πλαισιώνεται από μουσική και χορευτικά, εμπνευσμένα από την παράδοση και το δράμα των Μικρασιατών προσφύγων.

Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, υπογράφει ο Πάνος Πλιούκας, ενώ θα τραγουδήσουν η Αθηνά Βαρβαρέσου, ο Χρήστος Παναγιωτίδης και ο Βασίλης Κοκκαλιάρης.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της παράστασης, και δήλωσε σχετικά:

«Καλούμε κατοίκους και επισκέπτες, να μοιραστούμε τις μνήμες προγόνων μας, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τη δέσμευση για έναν νέο σημαντικό στόχο που θα ανακοινωθεί μ` αυτή την ευκαιρία στα Νέα Ρόδα. Στην κοινότητα που αποτελεί το επίκεντρο αυτής της μνήμης, ως το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό που ιδρύθηκε στη Βορειοανατολική Χαλκιδική από 40 περίπου οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας.

Τιμούμε και θα τιμούμε εκεί, τη μνήμη όλων εκείνων που με παρόμοιο τρόπο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αλησμόνητες πατρίδες και εγκαταστάθηκαν στην Ουρανούπολη, στην Αμμουλιανή, στο Στρατώνι, στα Πυργαδίκια, στην Ολυμπιάδα, έγιναν ένα με τους βέρους Χαλκιδικιώτες και συνεισέφεραν στην οικοδόμηση του συνόλου που σήμερα ονομάζουμε Δήμο Αριστοτέλη.»