ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Άλλη μία μείωση του μη μισθολογικού κόστους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr στο τραπέζι βρίσκεται μείωση 0,6% στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών, η οποία μάλιστα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η παρέμβαση πιθανότατα θα βρίσκεται στο πακέτο των ανακοινώσεων από το βήμα της επερχόμενης ΔΕΘ.

Εφόσον επαληθευθεί το παραπάνω σενάριο θα πρόκειται για την 4η κατά σειρά μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο του 2020 και θα φέρει την εκπλήρωση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020 – 2023.

Έχει προηγηθεί η μείωση των εισφορών του ΟΑΕΔ κατά 0,9% τον Ιούνιο του 2020, πάλι η μείωση των εισφορών του ΟΑΕΔ κατά 3% τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και η μείωση των εισφορών του επικουρικού κατά 0,5% τον Ιούνιο του 2022.

Έτσι, στο διάστημα 2020 – 2022, το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,1%.

Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο της περαιτέρω μείωσης των εισφορών (κατά 0,6%) τον Ιανουάριο του 2023, τότε αυτό θα πέσει στο 35,5%. Δηλαδή θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1/6 σε σχέση με το 2020.

Όσον αφορά το πεδίο των εισφορών επί του οποίου θα γίνει η μείωση του 0,6%, οι ίδιες πηγές αποκλείουν να αφορά την κύρια ασφάλιση, την επικουρική (δηλαδή γενικότερα από τον e- ΕΦΚΑ) και την υγεία (ΕΟΠΥΥ).

Και αυτό τόσο η κύρια – επικουρική ασφάλιση, όσο και η υγεία είχαν και εξακολουθούν αυξημένες υποχρεώσεις και δεν έχουν περιθώρια για μείωση εσόδων.

Όσον αφορά στην κύρια – επικουρική ασφάλιση, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εκμηδενισμού των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης (έως τον Αύγουστο για τις κύριες από ένα ταμείο και διαδοχικής ασφάλισης και έπειτα παράλληλης και επικουρικής ασφάλισης), ενώ τέλος του χρόνου θα δοθούν αυξήσεις 5% -6%. Αλλά και ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να είναι φορτωμένος με αυξημένες δαπάνες λόγω της πανδημίας.

Έτσι ο “δείκτης” της μείωσης των εισφορών κοιτά και πάλι στον ΟΑΕΔ, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι φορτωμένος με αυξημένες υποχρεώσεις, καθώς η μείωση της ανεργίας φέρνει μείωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ενώ το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα καλύψουν μεγάλο μέρος των δαπανών κατάρτισης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 29/7/2022]