ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ

Οι ειδικοί παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται, ωστόσο επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίκτυπο στους σκληρούς δείκτες

Μπορεί η έκρηξη στα κρούσματα και η ανησυχητική αύξηση στις νοσηλείες που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα να έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στη λήψη έστω και κάποιων ήπιων μέτρων, όπως τη χρήση  μάσκας σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους .

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστήριξε χθες, πως η διασπορά γίνεται κυρίως στους ανοικτούς χώρους και ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες και σε σημεία διασκέδασης ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως βρισκόμαστε προ της κορύφωσης του νέου κύματος κοροναϊού, που δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι διασωληνώσεις.

«Είμαστε σε ένα κύμα που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωση υπό την έννοια ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%, 120% αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10% πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες.

Το φθινόπωρο θα εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας, τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha, πως «Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο». 

«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι»

Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι», προχώρησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας με τα χιλιάδες κρούσματα κοροναϊού σε καθημερινή πλέον βάση.

Ο κ. Μαγιορκίνης προχώρησε και σε προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, όσο αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. «Καταρχήν υπάρχουν δύο κορυφώσεις. Είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητας. Από την άποψη της επιδημικής καμπύλης έχουμε φτάσει στην κορύφωση και την έχουμε ξεπεράσει. Δεν μας ανησυχεί όμως, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα άτομα που μπαίνουν στην εντατική. Δεν υπάρχει δραματική αύξηση ούτε σε εμάς ούτε σε άλλες χώρες. Οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα οξυγόνου. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που εισάγονται κυρίως με υψηλό πυρετό».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 12/7/2022]