ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ… ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΑΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΚΟΥΖΙΝΑ 2022»

Τα «γιόματα», ήταν ντομάτες με ρύζι και πλιγούρι, γεμιστές μελιτζάνες «παπουτσάκια», γεμιστές πιπεριές, αμπελόφυλλα γεμιστά με σαρδέλες, κολοκυθοανθοί με γέμιση φέτας, ντολμαδάκια και κολοκυθάκια με γέμιση κιμά.

Ένα τραπέζι γεμάτο με… «γιόματα» στρώθηκε στα Ν. Ρόδα στο πλαίσιο του «ΚΟΥΖΙΝΑ 2022». Δέκα γαστρονομικές δημιουργίες, μαγειρεμένες από τα χέρια εφτά γυναικών από τα Νέα Ρόδα της Χαλκιδικής, «εκτέθηκαν» προ ημερών σ’ ένα τραπέζι που στρώθηκε μπροστά στη θάλασσα, στην παραλιακή οδό του χωριού, και έγιναν αντικείμενο γευστικής δοκιμής μιας επιτροπής απαρτιζόμενης από επαγγελματίες και ερασιτέχνες της γαστρονομίας.

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της γαστρονομικής συνάντησης ήταν ότι όλες οι νοικοκυρές χρησιμοποίησαν παραδοσιακές συνταγές, φερμένες από τις πατρίδες της ανατολίας, ενώ όλα τα πιάτα είχαν ως κοινό τους παρονομαστή τη… γέμιση.

Τα… γιόματα

Τα «γιόματα», όπως τα λένε οι ίδιοι, ήταν ντομάτες με ρύζι και πλιγούρι, γεμιστές μελιτζάνες «παπουτσάκι», πατάτες με τυρί, γεμιστές πιπεριές με τυριά ή με κοτόπουλο, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθοανθοί με γέμιση φέτας, ντολμαδάκια, κολοκυθάκια με γέμιση κιμά, αμπελόφυλλα γεμιστά με σαρδέλες. Όλα τα ζαρζαβατικά ήταν κομμένα από τα μποστάνια και τους κήπους της Κομίτσας και των Νέων Ρόδων, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές.

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο υπογράφων (Μπάμπης Γιαννακίδης) και άλλοι τρεις δημοσιογράφοι, οι: Μαρία Μαθιοπούλου, Μπέττυ Κυριακίδου και Κώστας Γαντσιός, ο chef Γιάννης Αγγελούδας, η Περσεφόνη Τρίχα από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας και η δημοτική σύμβουλος Ελένη Καραντώνα.

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε υπό την «απειλή» μαύρων βαρυφορτωμένων σύννεφων. Με την ολοκλήρωσή της ξέσπασε δυνατή βροχή, λες και ήθελε να δικαιώσει τα διαδοχικά μηνύματα που έφθαναν στα κινητά των παρισταμένων από την Πολιτική Προστασία, ενημερώνοντας για έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Και οι εφτά (νοικοκυρές) ήταν υπέροχες! Ως έπαθλο για τις μαγειρικές τους προκλήσεις πήραν ένα σεμινάριο μαγειρικής σε ιδιωτικό ΙΕΚ, από τη γνωστή chef και καθηγήτρια μαγειρικής Σοφία Γεωργακάκη.

Η διοργάνωση της γευστικής δοκιμής των Νέων Ρόδων αποτέλεσε μόλις μία από τις δεκάδες κύριες και παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ γαστρονομίας «KOYZINA 2022» που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου στο Στανό της Χαλκιδικής και ολοκληρώθηκε χθες 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα.

Το ΚΟΥΖΙΝΑ 2022

«Συνολικά 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες, εντάχθηκαν στο φεστιβάλ, όπως σημειώνει η “ψυχή” του project Μαρία Πάπα και υπενθυμίζει πως φέτος το KOUZINA, δεν αποτελεί μόνο γαστρονομική ενότητα, αλλά συνθέτει κύριο λόγο προβολής και τουριστικής προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο) και ότι είναι πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα».

Το ΚΟΥΖΙΝΑ πραγματοποιείται από τον Δήμο Αριστοτέλη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη και το στήριξαν:

– 22 τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι γυναικών,

– 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού,

– 19 τοπικοί chef και έξι guest chefs,

   και περίπου 1000 εθελοντές, σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

 

[ΠΗΓΗ: https://cibum.gr/, του Μπάμπη Γιαννακίδη, από ΑΠΕ, 16/6/2022]