Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ; (ΜΕ ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ)

Αν κάποιος διάβαζε χθες εφημερίδες και μπλογκ συγκεκριμένου χώρου (ονόματα δε λέμε…), όπως π,χ, την ΑΥΓΗ, την «Εφημερίδα των Συντακτών», το «The Press Project», αλλά και ιστοσελίδες όπως του ΜΕΤΑ (δηλ. Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής, που έχει αναλάβει να τακτοποιήσει τα ταξικά θέματα της Ελλάδας δια της ανατροπής !…), θα αποκόμιζε την εντύπωση πως ξεκίνησε στην Χαλκιδική ένα μαζικό πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Τουλάχιστον αυτό «υπόσχονταν» οι πομπώδεις τίτλοι των άρθρων:

«Οργή για τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» (!!!)

«Η εταιρεία ξεκίνησε τις απολύσεις…» (!!!)

«Οι απολύσεις φέρνουν κύμα διαμαρτυριών» (!!!)

Καθώς μου φάνηκε περίεργο που καμιά άλλη εφημερίδα δεν ασχολήθηκε με το θέμα, ξεκίνησα τη δική μου έρευνα, για να ανακαλύψω πως όλα ξεκίνησαν από μια ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αριστοτέλη, στην οποία –ούτε λίγο, ούτε πολύ– ο δήμαρχος κας Στέλιος Βαλιάνος ζητάει τα ρέστα από την εταιρεία για την απόλυση τριών εργαζομένων, επί συνόλου 1.400-1.500… Ψάχνοντας ακόμη καλύτερα, ανακάλυψα και την απάντηση της εταιρείας στην ανακοίνωση Βαλιάνου, η οποία ήρθε άμεσα και του λέει να μην προσπαθεί να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας μιας ιδιωτικής εταιρείας, σχετικά με την εργασιακή πολιτική της από τη στιγμή που αυτή τηρεί και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις προσλήψεις.

Τέλος, ανακάλυψα και μια εμφάνιση του κου Βαλιάνου στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 99,4, όπου έσπευσε να δηλώσει πως «εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της εταιρείας». 

Συνδυάζοντας όλα αυτά, και παίρνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Η εταιρεία απέλυσε τρία άτομα, μεταξύ αυτών και έναν μηχανικό παραγωγής. Μάλλον κάποιος από τους απολυθέντες είχε ερείσματα στη δημοτική αρχή η οποία έσπευσε να δημιουργήσει θέμα, ζητώντας μάλιστα ανάκληση των απολύσεων και απειλώντας με «συνέντευξη τύπου σε διάστημα περίπου 15 ημερών, ενδεχομένως στην Αθήνα, με θέμα την περαιτέρω στάση του Δήμου»… Βάζει δηλαδή και deadline ο Δήμαρχος….

Για να πάμε στα βασικά… Γιατί απολύει εργαζόμενους μια εταιρεία; Για τρεις λόγους κυρίως:

Ή διότι δεν βγαίνει οικονομικά (αν ίσχυε αυτό θα απέλυε 100-200 όχι τρεις…), ή διότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους (θεωρώ πως αυτό δεν ισχύει), ή λόγω μετασχηματισμού της εταιρείας ανήκουν πλέον στο λεγόμενο «πλεονάζον προσωπικό», εξήγηση που μου φαίνεται και η πλέον λογική…

Μετά από όλα αυτά αδυνατώ ακόμη να δώσω μια εξήγηση γιατί αυτή η ανακοίνωση Βαλιάνου τη δεδομένη στιγμή… Πάνω στην κρίσιμη περίοδο μετάβασης στη νέα εποχή της επένδυσης βγαίνει μια ανακοίνωση ικανή να δυναμιτίσει το καλό κλίμα που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην πολύπαθη μεταλλευτική Χαλκιδική. Γιατί κε δήμαρχε;