ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ «ΠΛΑΦΟΝ» (ΚΑΙ) ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Ορια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών για την εξοικονόμηση ενέργειας έθεσε από την 1η Μαΐου η Ιταλία

Παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα επιχειρεί η κυβέρνηση, ακολουθώντας το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για την εφαρμογή σχεδίου άμεσης δράσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας από τα εκατοντάδες κτίρια του κράτους και τη συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια, στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου αλλά και της απειλής Πούτιν για διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Πρόσφατα, ωστόσο φάνηκε να ανοίγει «παράθυρο» για επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τον εκβιασμό του Ρώσου προέδρου.

Ευρωπαϊκές εταιρείες, σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα. Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει λύση, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων να προχωρήσει τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε υπουργεία και άλλα κτίρια του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Αντίστοιχης κλίμακας σχέδιο είχε υλοποιηθεί και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας.

Το ιταλικό μοντέλο

Όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών για την εξοικονόμηση ενέργειας έθεσε από την 1η Μαΐου η Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά στα κτίρια της δημόσιας διοίκησης δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Σε πρώτη φάση, αυτή η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο τα κτίρια του Δημοσίου. Εν συνεχεία ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες. Η «επιχείρηση θερμοστάτης» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023, με στόχο να εξοικονομηθούν 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, του Χρήστου Κολώνα, 3/5/2022]