ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ 23 ΓΑΛΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύκλο επενδύσεων φέρνει στην Ελλάδα η επίσκεψη της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής, του συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών από τη Γαλλία (MEDEF) στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Στο κάδρο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτός από νέες επενδύσεις από επιχειρήσεις που ήδη διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα, θα βρεθούν προσεχώς και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων εργοστασιακών μονάδων από επιχειρήσεις που δεν διατηρούν ακόμα δραστηριότητα στη χώρα μας.

Μεταξύ των συναντήσεων που είχαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες συνάντησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και οκτώ υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ψηλά στην ατζέντα οι ΑΠΕ – Στο επίκεντρο μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη στιγμή που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη η μείωση των εκπομπών αερίων και δεδομένου ότι η Ελλάδα προσφέρει τις προοπτικές εκείνες για την ανάπτυξη υποδομών αυτής της μορφής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γάλλων επιχειρηματιών τίθενται μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα μας με έμφαση εκτός των άλλων σε τομείς που σχετίζονται με την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γεωργιάδης: Σοβαρές συζητήσεις σε δύο περιπτώσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ και επανεκπαίδευση 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες, αναφέρει στο Capital.gr ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις σε δύο των περιπτώσεων για επικείμενες επενδύσεις στη χώρα μας:

“To ενδιαφέρον των συζητήσεων με τους Γάλλους επιχειρηματίες επικεντρώνεται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της επανεκπαίδευσης του προσωπικού, της αμυντικής βιομηχανίας και του digital. Έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις σε δύο περιπτώσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επανεκπαίδευσης (reskilling)”.

Θ. Σκυλακάκης: Στο επίκεντρο δημοσιονομικά και ταμείο ανάκαμψης

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης: “πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά καθώς και για τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος ήταν ουσιαστικά να αξιολογήσουν το τοπίο στο πλαίσιο των κινήσεων που στοχεύουν να πραγματοποιήσουν προσεχώς στην Ελλάδα”.

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν εκ των υπουργών που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τη γαλλική αποστολή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, King George, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αλλά και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη αλλά και του ΣΕΒ υπό τον πρόεδρό του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης παρατέθηκε κλειστό δείπνο στη γαλλική αποστολή στις εγκαταστάσεις της γαλλικής πρεσβείας, υπό τον Γάλλο πρέσβη, Patrick Maisonnave.

Στο 1,5 δισ. ευρώ οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

H Γαλλία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καλωσορίζοντας τη γαλλική αποστολή στην Ελλάδα. Οι γαλλικές επενδύσεις ανήλθαν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2021.

Ανάμεσα τους: Η Vinci στις υποδομές, η Lafarge (Τσιμεντοβιομηχανία), Michelin (διατηρεί εγκαταστάσεις logistics στον Αυλώνα) και Imerys (βωξίτες), Ocean Winds, Akuo Energy, Valorem στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, L’oreal στα καλλυντικά, Pierre Fabre και Anosi – Aventis στα φαρμακευτικά, AXA και Groupama στις ασφάλειες, Τhales και Alstom στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, Danone, Delifrance και Pernod – Ricard στη βιομηχανία τροφίμων, Sofitel στον ξενοδοχειακό κλάδο και αρκετές ακόμη.

Δείτε εδώ το προφίλ των γαλλικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή του MEDEF στην Ελλάδα:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 12/5/2022]