ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, F35

Στα επόμενα μεγάλα ορόσημα που ανοίγονται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών εστίασαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν, στο πλαίσιο του δείπνου που παραχωρήθηκε στο Λευκό Οίκο για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα τόσο για τα εθνικά ζητήματα, όσο και για την ενέργεια, τις επενδύσεις και την οικονομία.

“Η Ελλάδα επέστρεψε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. 

“Η εισβολή της Ρωσίας είναι μία υπενθύμιση ότι αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου δια της βίας πλέον δεν υφίσταται. 

Υποστηρίξαμε το σχέδιό σας και υποστηρίξαμε την Ουκρανία και το κάναμε αυτό για λόγους αρχής. Αλλά και για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. 

Πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους ηγέτες του ολοκληρωτισμού ότι οποιοδήποτε τέτοια κίνηση θα απαντηθεί με άμεσο τρόπο. 

Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στη Ρωσία είναι συντριπτικές και ορθώς, αλλά όπως συζητήσαμε δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος διότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα σε επίπεδο τιμών στην ενέργεια και για αυτό μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά όλοι μαζί, για να χαμηλώσουμε τις τιμές της ενέργειας και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θα πρέπει να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός στάθηκε, παράλληλα, στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι βρίσκονται στο απόγειό τους. 

“Την προηγούμενη Τρίτη κυρώσαμε τη νέα αμυντική μας συμφωνία και αυτή η νέα συνεργασία δεν αποτελείται μόνο από κάποια ναυτική συμφωνία, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη που ελπίζω να επισκεφτείτε. Η συμφωνία διατρανώνει και το άκρως σημαντικό μιας άλλης πόλης. Της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη γοργά θα μετατραπεί σε ένα κόμβο ενέργειας προς τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου και για καθαρή ενέργεια. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην πρώτη γραμμή ήρθαν τα εθνικά. 

“Γνωρίζετε τι συμβαίνει με το κυπριακό ζήτημα και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή, για να συνεχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διότι κανείς δεν μπορεί ή δεν θα δεχτεί μία λύση δύο κρατών. Τα Βαλκάνια είναι μία εύθραυστη περιοχή και πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική δυνατή και ζωντανή. Πάντα θα αναζητούμε ειρηνικούς τρόπους για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. 

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμιά παραβίαση της κυριαρχίας μας και των δικαιωμάτων μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας όσον αφορά στα F-35 ότι “ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στις ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις”. 

“Η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκονται στο απόγειό τους”

“Είναι ιδιαίτερη τιμή που έχουμε αυτή τη δεξίωση και πάλι από κοντά και καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Φέτος γιορτάζουμε τα 201 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και είναι ευκαιρία όχι μόνο στην ιστορία των δύο χωρών για όσα έχουμε κοινά αλλά είναι μία ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί”, τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. “Είναι το πρώτο έτος της προεδρίας μου και είναι το πρώτο από τα επόμενα 100 χρόνια των καλών σχέσεων που θα υπάρξουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκονται στο απόγειό τους. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Εργαζόμαστε μαζί στο πεδίο του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, του κλίματος. Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. 

Η δημοκρατία τώρα χωρίς αμφιβολία κινδυνεύει περισσότερο παρά ποτέ. Ο ελληνικός λαός και ο αμερικανικός λαός ξέρουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν τη θυσία…”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, εστίασε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι σήμερα ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει αυτήν την απρόκλητη επίθεση. 

“Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους και εκατομμύρια προσφύγων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εκεί σαν μία φωνή για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Ο κ. Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει και σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ για τη σαφήνεια και την ενέργεια που καταδείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης,  είπε ο Τζο Μπάιντεν, καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας. 

Λέμε όχι στην τυραννία. Λέμε όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των δημοκρατιών”, σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 17/5/2022]