ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΑΝΟΔΙΚΑ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Το 50% προσεγγίζει ήδη η μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το ποσοστό των οποίων φτάνει το 90%) για τον Απρίλιο, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον ίδιο μήνα ανέβηκε στα 62 ευρώ από 53 ευρώ που ήταν το Μάρτιο.

Πρόκειται για τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο διενεργεί έρευνα αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.

Τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό ανοιχτών ορεινών ξενοδοχείων ήταν 90,1%, η μέση πληρότητα 37,7% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 72 ευρώ. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία πόλης, ανοικτά είναι το 90,4%, η μέση πληρότητα 51% και η τιμή διάθεσης 60 ευρώ.

Το Μάρτιο στο σύνολο ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το ποσοστό ανοιχτών μονάδων ήταν 85%, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία 38,4% και η μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας 31,2%.

Οι τιμές ανεβαίνουν, απόρροια της αυξητικής τάσης που υπάρχει στην ζήτηση ήδη από τα μέσα του Απριλίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ξενοδοχειακής αγοράς, τόσο οι πληρότητες, όσο και οι τιμές διάθεσης θα αυξάνονται όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι.

Θετικά μηνύματα και από τη γερμανική αγορά

Μέσω της Condor Airlines πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση έξι πτήσεις, συνολικά, οι οποίες συνδέουν απευθείας την Αθήνα με το Ντίσελντορφ και την Λειψία. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τον διευθυντή πωλήσεων της Condor Airlines Paul Schwaiger.  

Ο επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Condor Airlines σημείωσε ότι το καλοκαιρινό πρόγραμμα της εταιρείας -όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής- περιλαμβάνει πτήσεις από οκτώ αεροδρόμια της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, σε συνολικά 17 προορισμούς στην Ελλάδα. 

Ο κ. Κικίλιας στάθηκε ιδιαίτερα στα πολύ θετικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού που εκπέμπει, τη φετινή χρονιά, η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από πολλές εταιρείες προς τη χώρα μας και για περισσότερους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, η χώρα μας βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, με τα πρώτα στοιχεία από τους δύο μεγαλύτερους tour operators -της TUI και της DER Touristik-  να κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των κρατήσεων σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς, τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο.

Τα μηνύματα αυτά έρχονται σε συνέχεια της αυξημένης ζήτησης και από την αμερικανική αγορά, με 63 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ προς Ελλάδα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυ Κουρλιμπίνη, 11/5/2022]